Computerele Mac de la Apple sunt foarte bine optimizate pentru a rula macOS, sistemul proprietar de operare al companiei. Totuși, utilizatorii de MacBook, Mac Mini, iMac sau Mac Pro au opțiunea de a instala sistemul de operare Windows folosind utilitarul Boot Camp de la Apple, în mod oficial. Acum că Apple renunță la procesoarele Intel în favoarea unor alternative proprietare, bazate pe arhitectura ARM, funcționalitatea Boot Camp va dispărea.
Dispariția Boot Camp nu va veni peste noapte, însă. Momentan toate computerele Apple care sunt la vânzare sunt bazate pe procesoare Intel. Acestea vor continua să ofere acces la Boot Camp și să ruleze nativ Windows. Utilitarul va funcționa pe aceste sisteme chiar și după lansarea noului macOS 11 Big Sur, care va începe tranziția computerelor Apple la arhitectura ARM.
Totuși, primele computere Apple care nu vor mai fi compatibile cu Windows prin intermediul Boot Camp vor fi cele care vor fi lansate la sfârșitul acestui an. Compania spune că primele modele cu procesoare Apple vor fi lansate foarte curând. Acestea vor rula din fabrică macOS 11 Big Sur și vor putea rula aplicații de iOS și iPad OS nativ. De asemenea, folosind interfața software Rosetta 2, acestea vor putea rula și aplicații x86 dezvoltate pentru procesoare Intel.
Și totuși ce vor putea face utilizatorii de Mac pentru a rula aplicații de Windows sau chiar sistemul de operare Windows? Vor trebui să apeleze la soluții alternative de virtualizare. Aplicația Parallels este deja foarte populară printre utilizatorii de Mac, aceasta permițând rularea aplicațiilor de Windows în mașină virtuală direct pe desktop-ul de macOS.
Există însă câteva limitări. Mașina virtuală nu are acces la toate resursele computerului. Aceasta rulează sub un alt sistem de operare care folosește de asemenea resurse. Apoi, Parallels și alte aplicații de mașină virtuală nu sunt gratuite.
Boot Camp permitea gratuit să instalezi Windows pe un computer Apple fără alte limitări sau bătăi de cap.
via Gizmodo