Microsoft lansează propriul instrument pentru recuperare fișiere șterse accidental, conceput pentru a salva fișierele pe care le-ai șters din neatenție.
Windows File Recovery este o aplicație care funcționează de la linia de comandă, promițând să asiste recuperarea unei largi varietăți de fișiere de pe hard disk-uri interne sau externe, unități USB și chiar carduri SD extrase din aparate foto sau telefoane mobile.
Ca orice instrument pentru recuperarea fișierelor șterse accidental, ideal este să încerci salvarea acestora cât mai curând posibil, riscul ca acestea să fie suprascrise cu alte fișiere în timp ce folosești PC-ul fiind foarte mare. Utilitarul pus la dispoziție de Microsoft poate fi folosit pentru a recupera fișiere MP3, videoclipuri MP4, documente PDF, imagini JPEG și documente tipice Word, Excel și PowerPoint.
Obligatoriu, fișierele recuperate trebuie salvate pe altă partiție sau dispozitiv de stocare decât cel de pe care le recuperezi, încât să eviți suprascrierea tocmai a fișierelor pe care încerci să le recuperezi.
Instrumentul Windows File Recovery este adresat în principal pentru sistemele de fișiere NTFS. Aplicația poate recupera fișiere inclusiv de pe partiții corupte și rămase inaccesibile, sau recent formatate folosind opțiunea Quick Format. Un al doilea mod de semnătură va fi probabil opțiunea mai populară, permițând utilizatorilor să recupereze tipuri de fișiere specifice în sistemele de fișiere FAT, exFAT și ReFS. Aplicația include și un mod de scanare alternativ (Signature mode), care permite recuperarea fișierelor de pe partiții cu sistem de fișiere FAT, exFAT sau ReFS, însă implementarea diferită a algoritmului de scanare va necesita mai mult timp pentru procesare.
O excepție notabilă sunt dispozitivele de stocare tip SSD (solid state drive), acestea fiind prevăzute cu o funcție automată de curățare a spațiului de stocare rămas neutilizat, care asigură recondiționarea celulelor de memorie NAND Flash prin ștergerea fizică a datelor marcate va fiind șterse, aproape imediat ce comanda de ștergere a fost inițiată la nivelul sistemului de operare.
Dacă fișierele șterse accidental au fost găzduite pe dispozitiv de stocare din această categorie, șansele de recuperare a acestora în formă intactă sunt aproape inexistente.
De asemenea, recuperarea fișierelor păstrate pe conturi de cloud storage sau partajate în rețeaua locală nu este posibilă prin această metodă.
Diferit de opțiunea Previous Versions din Windows 10, noua aplicație pentru recuperare fișiere șterse accidental nu necesită prezența unui backup păstrat pe un dispozitiv de stocare separat, acționând direct pentru recuperarea fișierului din locația originală unda a fost păstrat.
În mod evident, asta deschide și unele opțiuni pentru persoanele rău intenționate, motivate să încerce recuperarea fișierelor șterse cu intenție, inclusiv de pe dispozitive de stocare externă.