Dezvăluite cu ocazia bilanțului de venituri pentru intervalul Q1-2020, noile chipseturi Snapdragon 875G și Snapdragon 735G ar trebui să intre în fabricație la jumătatea acestui an.
Acestea sunt primele chipseturi fabricate de Samsung folosind procesul de fabricație 5m EUV, compania abandonând implementarea proprie Exynos 992 – versiunea ceva mai eficientă a chip-ului Exynos 990 livrat ca alternativă Snapdragon 865 pe unele telefoane din seria Galaxy S20. Putem doar presupune că arhitectura celui mai nou chipset din seria Exynos este atât de slabă, încât nici măcar o revizie majoră a procesului de fabricație nu a putut aduce saltul de performanță necesar pentru salvarea reputației inginerilor Samsung.
Așa se face că Galaxy Note 20, probabil, va bate pasul pe loc cu același chipset Exynos 990 pe 7nm livrat și cu seria Galaxy S20, Samsung forțând ceva mai multă performanță doar prin optimizarea sistemului de răcire.
Potrivit datelor furnizate chiar de Samsung, microprocesoarele realizate folosind noul proces de fabricație pe 5 nm sunt cu 25% mai mici și cu 20% mai eficiente în privința consumului de energie, decât soluțiile pe 7nm. În funcție de cerințele clientului, sporul de 20% eficiență poate fi dat la schimb cu un salt de performanță de aproximativ 15%, obținut doar de pe urma procesului de fabricație, fără a schimba efectiv nimic în arhitectura de microprocesor. Evident, combinând inovații reale cu avantajele unui proces de fabricație mai fin, saltul de performanță obținut poate fi considera bil mai mare.
Cele două modele de chipseturi Qualcomm vor putea îngloba și un nou modem 5G pe 5nm, denumit X60, soluția oferind performanțe similare la folosirea rețelelor de comunicații 5G, dar obținute cu un consum de energie mult diminuat.
Disecat, vârful de gamă Snapdragon 875 vine cu nuclee de procesare Kryo 685, GPU din seria Adreno 66, VPU (vector processing unit) Adreno 665, DPU (data processing unit) din seria Adreno 1095 și procesor de imagine Spectra 580. Chipsetul va putea folosi chip-uri de memorie LPDDR5 RAM în configurație quad-channel, efectiv dublând lățimea de bandă obținută cu soluții de tip dual-channel.
Spre comparație, atât Snapdragon 865 dar și versiunea optimizată Snapdragon 865+, sunt livrate de TSMC folosind procesul de fabricație pe 7nm, mutarea producției exclusiv în tabăra Samsung devenind astfel un câștig și mai mare pentru sud-coreeni. Complementând partea de fabricație, designul noului microprocesor ar putea conține pentru prima dată și un GPU AMD, cu arhitectură bazată pe faimoasa serie Radeon.