WhatsApp a primit o serie de actualizări în ultimele câteva luni care să restricționeze posibilitatea propagării de fake news prin intermediul platformei sale. După ce trimiterea de articole în masă către contacte și în grupuri foarte mari a fost limitată, WhatsApp integrează acum o nouă funcție, care încurajează utilizatorii să caute pe internet mai multe informații despre subiect după ce citește un articol, printr-o căutare pe Google automată.
Această funcție nu va apărea însă în cazul tuturor link-urilor de pe platformă. Algoritmii WhatsApp vor analiza constant traficul generat de către link-uri și atunci când detectează unul care este trimis mai departe foarte des, va activa verificarea informațiilor. Astfel, Facebook speră ca utilizatorii de WhatsApp să fie mult mai informați referitor la subiectele pe care le citesc pe internet.
Referitor la intimitatea corespondenței, WhatsApp spune că nu citește conținutul mesajelor și nu deschide link-urile în cadrul browser-ului său. Acestea, cât și căutărilor se duc automat în browser-ul implicit al telefonului, asigurând astfel protecția datelor personale.
Ce nu va face această funcție, deși Facebook are această capabilitate pe Facebook, de exemplu, este să verifice informația și să marcheze anumite articole drept „fake news”. Acest sistem va lăsa la latitudinea utilizatorilor să verifice informațiile și sursele pe care le citesc.
Funcția de verificare a informațiilor de pe WhatsApp este acum disponibilă în doar câteva țări și urmează să fie extinsă și în restul lumii. Utilizatorii din SUA, Marea Britanie, Spania, Mexic, Irlanda, Brazilia și Italia vor vedea noile mesaje de atenționare în cadrul aplicației, dar și în interfața web, dacă aceștia folosesc clientul de chat în acest fel.
Fiind vorba despre o funcție care momentan este în test, este posibil ca WhatsApp să o mai modifice pe parcurs pentru a atinge obiectivele de îmbunătățire a informării utilizatorilor de pe platforma sa.
sursa: Android Police