Facebook va preciza sursa și data articolelor pe tema COVID-19, într-un nou efort pentru combaterea dezinformării

13.08.2020
Facebook va preciza sursa și data articolelor pe tema COVID-19, într-un nou efort pentru combaterea dezinformării

Continuând eforturile pentru combaterea dezinformării pe Facebook, rețeaua de socializare va însoți postările pe tema COVID-19 cu informații despre sursa acestora și data la care site-ul respectiv a fost înregistrat, mizând pe discernământul utilizatorilor pentru deosebirea surselor credibile de cele create special pentru campanii de dezinformare. Mesajele de notificare nu vor apărea pentru conținut distribuit din surse verificate, cum ar fi site-uri administrate de autorități medicale recunoscute.

Facebook încearcă să combată dezinformarea pe tema COVID-19

Foarte răspândite în paginile rețelei de socializare, campaniile de dezinformare și propagandă au primit până acum doar riposte timide, administratorii Facebook anunțând triumfal ștergerea a nenumărate postări și pagini de Facebook înregistrate pentru distribuirea conținutului de calitate îndoielnică, însă fără a bloca în mod decisiv postarea de nou conținut pe aceste teme.

Apărând mai degrabă ca o recunoaștere a eșecului de a rezolva problema prin mijloace proprii, confruntarea utilizatorilor cu indicii și informații din surse alternative poate avea succes doar atât timp cât persoanele respective nu sunt deja receptive la teorii ale conspirației. Asta presupune un anumit nivel de educație și convingerea că informațiile obținute pe diverse canale media nu reprezintă în mod automat adevăruri absolute.

Arătate în momentul critic, atunci când cineva încearcă să redistribuie o postare pe tema COVID-19, noile informații despre autor trebuie să învingă mai întâi convingerea cum că informația găsită este reală și de ajuns de importantă încât să fie împărtășită și altora, rezultat nu tocmai ușor de obținut în contextul unui gest motivat în primul rând de emoție.

Printre sursele considerate de Facebook ca fiind de încredere se numără și Organizația Mondială a Sănătății, o entitate deja aflată la centrul unor controverse aprinse, sugerând legături cu China și chiar complicitate ascunderea adevărului despre pandemia COVID-19. De altfel, chiar SUA alimentează parțial aceste controverse, prin acuzațiile fățișe aduse de președintele Donald Trump și decizia retragerii participării americane din cadrul organizației.

Totuși, Facebook recunoaște și alte surse de informare locale, cum ar fi publicații și autorități oficiale recunoscute din domeniul sănătății.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult