Cu siguranță, unul dintre cele mai promițătoare modele smartwatch din acest an, Galaxy Watch 3 a fost trecut prin obișnuita „disecție” a specialiștilor iFixit, expunând cât de bine este asamblat și cât de ușor reparabil este cel mai nou ceas inteligent creat de Samsung.
Comparat unui smartphone, dispozitivele smartwatch sunt mult mai expuse uzurii de zi cu zi și accidentelor care implică lovituri sau contactul cu apa, certificarea MIL-STD atașată celui mai nou model Galaxy Watch 3 reprezentând o promisiune binevenită, dar care trebuie până la urmă probată.
Tot mai puțini la număr, cei care încă folosesc ceasuri de mână pot confirma că până și cele mai trainice modele nu rezistă la nesfârșit, trecerea timpului lăsând urme adânci chiar și pe carcasa ceasurilor de lux. Însă când vinde vorba de categoria smartwatch, provocarea este cu atât mai mare, tehnologiile avansate conținute la interior fiind și mai vulnerabile la agresiunile externe.
Mai devreme sau mai târziu, chiar și un smartwatch bine realizat, cum este Galaxy Watch 3, va avea nevoie de reparații. Vestea bună este că cel mai nou smartwatch din oferta Samsung nu prezintă obstacole majore, intervențiile pentru reparații fiind relativ simple și cu puține riscuri pentru deteriorarea accidentală a altor componente.
Fără capcane ascunse, capacul aplicat la partea din spate este fixat cu șuruburi obișnuite, ușor accesibile folosind șurubelnița potrivită.
Specialiștii iFixit remarcă faptul că există un cablu pentru senzori atașat între capacul din spate și placa electronică, însă acesta nu ar trebui să aibă de suferit în cazul unei dezasamblări efectuate atent.
Majoritatea componentelor aflate la interior sunt de asemenea modulare. Difuzorul se desprinde ca parte a capacului posterior, în timp ce întreaga placă de bază vine într-o piesă în formă de disc care este ținută doar cu șuruburi obișnuite. Chiar și bateria are un adeziv ușor și poate fi îndepărtată fără a aplica prea multă căldură.
Singurul lucru care a împiedicat Galaxy Watch 3 să obțină un scor perfect pentru reparabilitate este multitudinea de senzori de pe capacul din spate al smartwatch-ului. Un alt dezavantaj din punct de vedere al costurilor este ecranul tactil fuzionat cu senzorul touch.
Cu un scor de 7 din 10 puncte , Galaxy Watch 3 este cu doar un pas în spatele căștilor Galaxy Buds Live pe scara iFixit, cele din urmă fiind avantajate de complexitatea mult mai redusă. Astfel, deși este unul dintre cele mai avansate modele smartwatch de pe piață, Galaxy Watch 3 rămâne un gadget relativ ușor de reparat, fapt ce va avantaja cu siguranță consumatorii înclinați să folosească pe termen lung produsele achiziționate.