Un automobil Tesla Model 3 are, în timpul vieții, emisii de gaze cu efect de seră cu 65% mai reduse decât un Mercedes-Benz C-Class, potrivit unui studiu realizat de Eindhoven University of Technology din Olanda.
Automobilul electric emite echivalentul CO2 de gaze cu efect de seră de 91 grame/km, pe când sedanul german generează 260 grame/km. CO2 echivalent (CO2e, uneori CO2eq) este o unitate de măsură universală pentru emisiile de gaze cu efect de seră, care reflectă potențialul de încălzire globală corespunzător diferitelor tipuri de emisii.
Citește și VIDEO: Momentul când o mașină electrică explodează în timp ce este încărcată
Există un mit care susține că vehiculele electrice sunt, de fapt, mai poluante decât cele cu motoare cu ardere internă. Asta deoarece fabricarea acestora, în special a bateriilor, ar genera mai multe emisii de dioxid de carbon. Acest lucru nu este adevărat, iar cea mai recentă cdercetare arată încă o dată acest lucru.
Pentru realizarea acumulatorului de de 75 kWh de pe mașina Tesla Model 3 analizată în studiu sunt generate, în medie, emisii de gaze cu efect de seră de 23 grame per kWh CO2 echivalent.
Autorii studiului au mai aflat că un Volkswagen e-Golf generează cu 54% mai puține gaze cu efect de seră decât un hibrid Toyota Prius din 2020 cu motor de 1,8 litri.
Totodată, un supercar electric Porsche Taycan S are cu 82% mai puține emisii poluante decât un Bugatti Veyron.
Studiul complet realizat de Eindhoven University of Technology din Olanda a fost publicat pe Scribd: