Într-un viitor nu prea îndepărtat, vei putea interacționa cu smartphone-ul sau tableta aplicând comenzi touch pe orice pliant, revistă sau ziarul tipărit pe suport de hârtie.
Inovația adusă de ingineri ai Universității Purdue din Statele Unite presupune aplicarea unui strat suplimentar de „molecule puternic fluorurate” la suprafața hârtiei deja tipărită. Cu rol protector, acesta conferă hârtiei proprietăți hidrofobe, rezistentă la apă, uleiuri și praf, făcând posibilă aplicarea prin imprimare a unuia sau mai multe straturi de circuite electrice transparente.
Referite de ingineri drept „zone triboelectrice”, porțiunile sensibile la atingere sunt conectate unui microprocesor bluetooth aplicat direct pe coala de hârtie. Remarcabil este că hârtia tipărită și acoperită în acest mod nu necesită baterii externe, deoarece generează electricitate din contactul cu degetele utilizatorului.
Demonstrând modul în care funcționează tehnologia, inginerii Purdue au creat o tastatură de hârtie care a fost tratată prin aplicarea stratului protector menționat mai sus. Tastatura de hârtie este apoi acoperită cu o soluție verde neon.
În al doilea videoclip, puteți vedea apoi o persoană care folosește tastatura de hârtie pentru a tasta de fapt pe un laptop, a cărui tastatură a fost dezactivată pentru scopul demonstrației.
Într-un alt scenariu de utilizare, tehnologia este folosită pentru aplicarea unor butoane back, mute și volum perfect funcționale, direct pe cutii de carton, în paginile revistelor sau ziarul tipărit.
Deoarece funcționează pe hârtie și carton, este relativ ieftină și ușor de implementat, tehnologia ar putea servi la crearea de ambalaje inteligente, invitații și documente interactive.
„Văd această tehnologie ca o modalitate de a facilita interacțiunea cu ambalajul produselor. Spre exemplu, pentru a verifica dacă alimentele pot fi consumate în condiții de siguranță sau pentru a permite utilizatorilor să semneze pachetul care ajunge acasă trăgând degetul peste cutie pentru a se identifica în mod corespunzător ca proprietarul coletului”, a declarat Ramses Martinez, profesor asistent la Școala de Inginerie Industrială din Purdue și unul dintre autorii lucrării.