Noile acuzații apar la scurt timp după ce Western Digital și alți producători de hard disk-uri au fost acuzați că și-au păcălit cumpărătorii, omițând să menționeze pe lista cu specificații folosirea unei tehnologii de stocare a datelor care poate afecta negativ performanțele obținute.
Introdusă pentru a crește densitatea de stocare, totodată reducând costurile de fabricație, tehnologia shingled magnetic recording (SMR) a debutat aproape în secret pe majoritatea modelelor de HDD-uri (chiar și pentru serii deja lansate), producătorii sperând că nimeni nu va sesiza diferența. Teoretic, renunțarea la vechea tehnologie CMR (conventional magnetic recording) urma să aducă doar o scădere de câteva procente a vitezelor de transfer. Numai că, în anumite scenarii de utilizare, unitățile cu tehnologie SMR au venit cu penalizări masive de performanță, fiind practic inutilizabile în unele aplicații de tip data center.
De data aceasta, nemulțumirile pornesc de la faptul că producătorul Western Digital ar reprezenta în mod înșelător viteza de rotație (RPM) a discurilor, folosind o etichetare în care indicativul 5400 RPM este tratat ca o clasă de performanță și nu un indicator absolut. Astfel, unele hard disk-uri etichetate ca fiind modele cu 5400 RPM viteză de rotație a platanelor ar folosi de fapt 7200 RPM.
Argumentul oferit de producător este acela că dacă vitezele de transfer obținute se înscriu în tiparul unui HDD obișnuit de 5400 RPM, viteza de rotație a discurilor folosite este irelevantă.
Numai că, în realitate pot exista și alte diferențe subtile între un HDD de 7200RPM și unul de 5400RPM (veritabil), înclinând în favoarea modelului cu viteză de rotație inferioară: zgomot și vibrații reduse, consum redus de energie, mai puțină căldură degajată și, posibil, fiabilitate crescută. Astfel, un hard disk cu clasă de performanță 5400RPM și 7200RPM viteză reală de rotație este de fapt o soluție inferioară unui model de 5400RMP „veritabil”.
Printre produsele Western Digital etichetate incorect s-ar număra inclusiv modele premium din seria WD Red. Luând drept exemplu modelul WD80EMAZ-00WJTA0, de 8TB, analiza semnăturii acustice emanate a relevat fără echivoc folosirea unor platane cu viteză de 7200RPM, asta deși parametrii SMART raportează viteza de 5400RPM.
Deși WD ar vrea să nu o luăm prea mult în serios, etichetarea incorectă ar putea cauza probleme dacă hardware-ul pentru care este destinat HDD-ul nu poate disipa căldura suplimentară, sau nu poate acoperi consumul de energie crescut.
Cert este că Western Digital a mai folosit și în trecut aceste practici, etichetând unele HDD-uri din seria WD Green drept modele de 5400RPM, chiar dacă viteza reală de rotație era ușor sub această valoare.