Deși, mult mai puțin mediatizată, taxa aplicată de Google pe tranzacțiile realizate prin intermediul aplicațiilor de Android este tot de 30% din suma plătită de consumator, la fel ca în cazul Apple.
Motivul pentru care dezvoltatorii de aplicații Android nu s-au revoltat împotriva Google, urmând exemplul Apple, ține de „flexibilitatea” modului de implementare. Pe scurt, Google nu impune cu strictețe folosirea sistemului de plăți intermediat prin magazinul Play Store, lăsând nemulțumiții să folosească oricare metodă de plată alternativă, chiar dacă încalcă regulile trasate oficial.
Totuși, odată ce scandalul în care este vizat rivalul Apple va fi consumat, nu rămâne nicio garanție că Google va continua cu strategia „păsuirii”. Din contră, indiciile arată spre o înăsprire a controlului exercitat la adresa dezvoltatorilor de aplicații, Google devenind beneficiar direct al eforturilor Apple pentru trasarea unui cadru legal mai clar definit.
Exceptând țările unde „taxa de 30%” este combătută în mod activ de autoritățile locale, dezvoltatorii de aplicații Android nu vor avea de ales decât să se conformeze regulilor deja impuse, sub presiunea excluderii din magazinul Google Play. În mod cert, abordarea va atrage noi critici similare celor primite deja de Apple, însă fără șanse reale de a fi combătute în mod eficient, atât timp cât dezvoltatorii de aplicații nu au alternative reale la platformele oficiale controlate de cei doi giganți.