Compania sud coreeană Samsung este renumită la nivel mondial pentru produse din toate categoriile de electronice, dar modelele sale premium ies întotdeauna în evidență. Acestea sunt de obicei modele de top în categoriile lor. Din această categorie face parte și noul aspirator Samsung Jet 75, un model fără fir, care vine echipat cu multe accesorii și multe funcții, care promite nu doar performanță și autonomie, ci și o filtrare mai bună a prafului aspirat.
Samsung Jet în varianta sa cu toate accesoriile este livrat într-o cutie de dimensiuni mari. Dar adevărul este că acesta nu este doar un „simplu” aspirator. Samsung livrează acest model cu tot ceea ce ai nevoie și cu câteva accesorii mai „situaționale” – fiecare în parte are câte un scop clar, dar majoritatea sunt multifuncționale.
Fiind un model de aspirator wireless, acesta include în pachet o baterie detașabilă mare, alături de un adaptor de priză și un dock care poate fi folosit în două moduri. Fie poți alege să îl montezi pe perete, mod în care poți face un fel de suport pentru aspiratorul Samsung Jet, fie îl poți pune pe un birou, mod în care doar scoți bateria și o pui la încărcat, separat de aspirator. În ambele moduri de utilizare, încărcătorul poate să țină două accesorii montate pentru acces ușor.
Este vorba despre accesoriile mai simple din pachet, cel pentru spații înguste și cel cu perie pentru diverse suprafețe precum pereți sau mobilă. Acestea sunt singurele două accesorii din pachet care nu includ și funcții speciale, fiind destul de simple în design și practică. Ambele au capete extensibile, aceasta fiind singura lor capabilitate mai complexă. Mai există și un accesoriu care permite schimbarea unghiului la 90 de grade, pentru aspirare în zone mai greu accesibile ale acestor două capete.
Dar restul de trei accesorii din pachet sunt de fapt ceea ce separă Samsung Jet de alte aspiratoare de pe piață. Avem de a face cu un cap cu o perie numit „Soft Action Brush”, care nu doar că aspiră și preia din bucățile mai mari de murdărie de pe jos, dar le și împinge activ către fluxul de aer realizat de aspirator, întrucât peria are un motor care o face să se rotească permanent în utilizare. De altfel, aceasta și celelalte accesorii cu motoare integrate includ conectori electronici, care permit transferul de energie electrică de la baterie, cât și detectarea fiecărui accesoriu în parte.
Apoi avem Mini Motorized Tool, cu o lățime pe jumătate, fiind potrivit pentru spații mai înguste. Acesta include în locul unei perii o spirală din plastic cu pale din cauciuc, realizată pentru a împinge spre fluxul de aer bucăți mai mari de murdărie. În cele din urmă, avem accesoriul Spinning Sweeper, care este echivalentul unui mop. Acesta folosește două motoare rotative și un sistem de prindere al periilor pe bază de velcro (clasicul „arici”), pentru a atașa atât perii refolosibile, cât și unele umede, de unică folosință. Aspiratorul vine cu ambele modele în pachet.
În cele din urmă avem aspiratorul Samsung Jet 75, unitatea centrală, care este asamblată la rândul său din mai multe componente: motorul, ecranul digital și mânerul, care sunt o singură componentă, urmată de recipientul din plastic și turbina de filtrare. De sine stătător, aspiratorul are o greutate de numai 1,66 kg, fiind extrem de ușor, cam la fel ca un aspirator mic, pe care să îl folosești pe canapea sau în mașină. Totuși, odată ce este asamblat complet, cu baterie, țeava de extensie și unul dintre accesoriile de mai sus, acesta devine ceva mai greu, însă deloc obositor.
De altfel, aspiratorul poate fi folosit fără nicio problemă și fără țeava de extensie, asemeni unui aspirator mic.
Design-ul aspiratorului este unul cât se poate de modern, iar modul în care arată atunci când este complet asamblat amintește chiar de o armă laser dintr-un joc video sau film SF. Cei pasionați de tehnologie cu siguranță vor aprecia acest lucru la Samsung Jet. Chiar dacă pare complex și poate ușor intimidant pentru cei care nu sunt obișnuiți cu tehnologii mai noi, aspiratorul este cât se poate de simplu în construcție și utilizare.
Recipientul din plastic transparent include și turbina, care face de fapt aerul tras de motor să fie mai puternic decât ar putea să ofere un motor cu consum atât de mic. Acesta include mai multe straturi de filtrare, reziduurile rămânând astfel la diverse niveluri în procesul de aspirare. Marea parte a murdăriei trase de aspirator va rămâne în recipient, după care particulele de praf mai mari și alte obiecte mici vor rămâne în sita metalică a turbinei, urmând ca cele mai fine particule să rămână în filtrul de la capătul recipientului. În cele din urmă, chiar înainte de motor, mai există un sistem de filtrare HEPA, care oprește restul de particule. Astfel, aerul scos de aspirator este lipsit de impurități.
Deasupra mânerului, avem un display digital iluminat cu LED-uri, care în partea de sus are „martori” pentru diverse funcții ale aspiratorului, care se aprind atunci când ceva este în neregulă (dacă fluxul de aer este blocat, sau un accesoriu are probleme), cât și intensitatea de funcționare a motorului: low, mid și high. Atunci când este conectat accesoriul de spălare, „sweeper-ul”, apare mesajul „wet”.
Singurele trei butoane sunt cel pentru pornire și oprire și butoanele + și -, care cresc sau scad puterea motorului, după necesități. După cum spuneam, este un aspirator destul de simplu în practică, ușor de înțeles pentru oricine. Acesta nu se conectează la vreo aplicație și nu are Wi-Fi, Bluetooth sau alte tehnologii mai complexe.
Am testat Samsung Jet într-un apartament de două camere de 70m2, iar o încărcare a acumulatorului fost de ajuns pentru a acoperi camerele, balconul, baia și bucătăria pe intensitate medie și înaltă. Am aspirat folosind accesoriul cu perie și la putere medie în majoritatea timpului și înaltă pentru curățarea unui mic covor și a celor două pături pe care doarme cățelul familiei. Am vrut neapărat să testez Samsung Jet în special pentru că avem cățel și pentru că acesta lasă păr peste tot, așa că eram curios în special de eficiența aspiratorului în acest caz de utilizare.
În total, o aspirare completă a casei a durat cam 20-25 de minute de utilizare cu peria cu motor, după care am trecut la accesoriul pentru spații înguste când bateria era aproape consumată complet, având un singur LED din trei aprinse. După încă aproximativ 3-5 minute, chiar atunci când am terminat de curățat și spațiile unde nu încăpea peria principală, acumulatorul s-a terminat. Estimez că în total, o încărcare completă a durat între 25 și 30 de minute, suficient pentru o aspirare completă a unui apartament. Și asta pe intensitate medie și mare.
Am folosit aceste setări pentru că trecuse aproximativ o săptămână de la ultima aspirare, pentru că am așteptat special să văd ce poate să facă acest model. Pentru cei care aspiră la 2-3 zile, probabil că intensitatea „low” este de ajuns, care va consuma și mai puțină energie. De asemenea, cei care nu au animale de companie probabil că nu trebuie să insiste în anumite locuri pentru a aduna toată murdăria de pe jos.
Samsung promite între 40 de minute și o oră de autonomie pe Samsung Jet, însă specifică că acest lucru este valabil pentru accesorii fără motor și doar pe modul de funcționare „low”. Deci autonomia este în grafic. Probabil că cei care au doar parchet și gresie, fără covoare, vor reuși să aspire mai repede și folosind o setare scăzută de putere. Din fericire, acumulatori în plus pot fi cumpărați separat, pentru cei cu apartamente mai mari.
Ce am observat însă în timpul aspirării este că modelul Samsung Jet este extrem de ușor și de manevrabil. Capul cu perie are articulații pe patru axe, putând să se flexeze atât pe verticală, cât și pe orizontală. Am reușit astfel să aspir cu el fără probleme sub scaune, masa de cafea din sufragerie și birou. Apoi, aspiratorul este foarte ușor. Nu mi-a obosit mâna după cele aproape 30 de minute de aspirare, ceea ce este un mare plus. Senzația a fost similară cu cea a unui aspirator cu fir, doar că am putut să mă plimb prin toată casa fără să mă împiedic de cablu, nu a trebuit să trag după mine restul aspiratorului și nu a trebuit să schimb priza odată ce am ajuns în bucătărie.
Singurul dezavantaj pe care îl văd este faptul că încărcarea nu este foarte rapidă. Încărcătorul, atât dacă pui direct aspiratorul pe el, cât și dacă scoți bateria și o încarci separat, are nevoie de aproximativ 3 ore și jumătate pentru o încărcare completă. În situația mea, după ce am aspirat, a trebuit să aștept ceva vreme pentru a folosi și funcția de mop.
Dar partea de aspirare este doar jumătate din ceea ce poate să facă Samsung Jet. Folosind accesoriul Spinning Sweeper poți să și speli pardoseala și ai la dispoziție două tipuri de „perii”. Samsung include în pachet două suporturi pentru perii, realizate din material textil, care pe o parte sunt acoperite cu o suprafață mai moale și pe cealaltă cu velcro. Partea moale se atașează de „sweeper”, acesta fiind la rândul lui echipat cu suporți din velcro, iar pe partea cu velcro se atașează fie periile textile reutilizabile, care pot fi spălate, fie lavete umede de unică folosință, care sunt livrate în cutie.
Am ales să le pun la treabă pe cele de unică folosință și am realizat că am nevoie de două seturi pentru a acoperi întregul apartament. Samsung Jet funcționează însă la o putere mai mică atunci când este în modul „mop” și nu folosește motorul de aspirare, deci consumă mai puțină energie per total. În cele aproximativ 15-20 de minute, cât a durat spălarea pardoselii, nu a scăzut nici măcar cu un LED capacitatea de încărcare a bateriei. Astfel, este clar că poți face ambele operațiuni cu o singură încărcare, dacă folosești aspiratorul pe putere minimă și medie.
Am observat câteva particularități despre spălarea podelei cu acest cap. Având două suprafețe rotative, acestea nu sunt complet lipite. Astfel, în centrul lor va rămâne o dungă neacoperită. Este indicat să veniți de două ori în același loc pentru a curăța mai eficient și pentru a nu lăsa zone neacoperite. Apoi, dacă aveți pete pe parchet sau gresie, va fi necesar să „insistați” puțin asupra acelor zone. Pete de cafea sau ulei în bucătărie ar putea fi destul de greu de spălat eficient dacă doar treci cu sweeper-ul repede pe deasupra.
Pe lângă rotația motoarelor de pe Samsung Jet pe care va trebui să o țineți câteva secunde pe locul respectiv, sugerez și o mișcare a întregului cap de curățare pe zona respectivă. Eventual, murdăria va fi îndepărtată.
La finalul utilizării, multe dintre componentele lui Samsung Jet pot fi spălate. Lavetele de unică folosință murdare trebuie să fie aruncate, întrucât sunt deja murdare și se vor usca până la următoarea curățenie. Alternativ, periile reutilizabile se spală și se usucă. Samsung vinde rezerve cu lavete umede din micro fibră separat, fiind livrate în pachet 4 bucăți, adică 2 seturi.
Cât despre recipientul de plastic pentru praf, acesta trebuie desfăcut, golit și apoi spălat. Inclusiv turbina și chiar și filtrul din capătul recipientului se spală și se lasă la uscat 24 de ore într-un loc în care nu bate soarele direct. Samsung recomandă spălarea din când în când a acestui filtru și curățarea o dată pe lună a sistemului de filtrare HEPA de deasupra motorului.
Accesoriile și sistemul de filtrare HEPA ar trebui curățate folosind accesoriul cu perie, întrucât nu este recomandată spălarea lor. De altfel, este interzis ca accesoriul cu perie și chiar și sweeper-ul să fie folosite pentru a curăța scurgeri de lichide. Samsung Jet nu este un mop care să curețe lichide, întrucât include componente electrice și electronice care pot fi deteriorate. Capul cu perie moale poate fi dezasamblat și curățat în cazul în care există murdărie la interior.
Samsung Jet este un aspirator pentru cei care vor să scape de fire și doresc un dispozitiv care să lase în urmă cât mai puține reziduuri. Pe lângă eficiența în aspirare și modul de utilizare multifuncțional pe post de mop, faptul că lasă în urmă un aer filtrat va asigura o calitate îmbunătățită a aerului din casă.
Probabil că Samsung dorește ca un astfel de aspirator să fie folosit în paralel cu un purificator de aer al companiei, ceva ce ar asigura o curățare mult mai eficientă a particulelor de praf atât după aspirare cât și în restul timpului. Desigur, toate acestea vin cu un preț pe măsura performanțelor și tehnologiilor integrate.
De altfel, compania încearcă să creeze un adevărat ecosistem în jurul acestei serii de aspiratoare, oferind consumabile și accesorii care sunt compatibile cu toate modelele seriei, unele de diverse culori, putând oferi și puțină personalizare aspiratoarelor.
Mi-aș fi dorit însă ca Samsung să aducă în România la lansare și Clean Station, un dispozitiv care golește automat murdăria din recipientul din plastic al Samsung Jet și o sigilează în pungi de unică folosință care pot fi aruncate apoi, fără să mai riști să inhalezi sau să împrăștii particule de praf atunci când golești recipientul în coșul de gunoi. Momentan, doar aspiratoarele și accesoriile de bază sunt disponibile la noi în țară.