Google a anunțat aseară modelele Pixel 5 și Pixel 4a 5G, două noi smartphone-uri care au mai multe în comun decât sugerează numele lor. Amândouă sunt echipate cu un chipset de medie și camere foarte similare, diferențele majore fiind la nivelul echipamentelor extra. De altfel, modelul Pixel 5 pare să fie chiar un „downgrade” la anumite capitole față de modelul Pixel 4 de anul trecut, care venea cu un procesor mai puternic și tehnologii mai avansate. Desigur, costul ridicat al acestui model este dat în special de compatibilitatea cu rețelele 5G.
Modelul Pixel 5 a fost prezent pe internet în ultimele câteva luni în multe leak-uri, iar configurația sa hardware și design-ul nu reprezentau un secret. Practic, Google doar a confirmat în cadrul evenimentului de prezentare faptul că da, acest model vine cu un chipset Snapdragon 765G, un model de medie performant, dar totuși mai slab decât chipset-ul Snapdragon 855 de anul trecut.
Ce oferă acest procesor față de cel de pe Pixel 4 este însă un modem 5G integrat și compatibilitate atât cu rețelele Sub-6GHz, cât și cu cele mmWave. Această funcționalitate din urmă aduce de la sine un preț ridicat, iar compatibilitatea cu rețele este limitată, doar câțiva operatori la nivel mondial oferind astfel de conexiuni. Se pare că telefonul va beneficia de mmWave doar în țările în care există rețele compatibile. Prețul nu va fi diferit, însă.
Ecranul de 6” beneficiază de un decupaj în colțul din stânga-sus, asemeni Pixel 4a de acum câteva luni, și afișează o rezoluție Full HD+ la 90 Hz. Configurația hardware este completată de 8 GB RAM și 128 GB stocare, fără un slot microSD. Tot la capitolul „fără” intră și jack-ul de căști, complet absent, dar și sistemul de autentificare facială de pe Pixel 4. Nici procesorul neural de pe Pixel 4 nu a făcut tranziția. În locul autentificării faciale avem un senzor de amprentă banal pe partea din spate a telefonului. Wi-Fi 6 este de asemenea absent, fiind păstrat un modul Wi-Fi 5 pentru noul telefon.
Măcar Google se laudă cu faptul că telefonul beneficiază de o construcție metalică, este rezistent la apă și praf la standardul IP68, beneficiază de încărcare wireless bilaterală și are un acumulator mai mare. Dacă țineți minte, Pixel 4 a avut probleme de autonomie anul trecut, așa că anul acesta noul model Pixel 5 are un acumulator de 4.080 mAh, mai mare și decât bateria din Pixel 4 XL. De altfel, un model Pixel 5 XL este complet absent, pentru prima dată de când există telefoanele Pixel.
Dar cele mai importante componente de pe modelele Pixel sunt cu siguranță camerele. Din păcate, Google nu se laudă cu tehnologii foarte noi la acest capitol. Avem în continuare un senzor principal de 12 megapixeli f/1.7, responsabil de data aceasta și pentru zoom digital îmbunătățit cu AI, la fel ca pe Pixel 3. Camera secundară cu zoom de anul trecut a fost înlocuită cu o cameră de 16 megapixeli f/2.2 ultra-wide. Totuși, Google a demonstrat anterior că poate să îmbunătățească fotografiile prin algoritmi AI, așa că nu ne îngrijorăm de calitatea fotografiilor. Pentru prima dată, Google oferă și filmare 4K la 60 cadre pe secundă, dar nu face încă trecerea la 8K. Nici senzorul și nici procesorul nu pot oferi această capabilitate.
Dacă ar fi să recomandăm un model Pixel pentru anul acesta, înainte să le folosim pe vreunul dintre ele, modelul Pixel 4a 5G pare să fie acela. Nu numai că vine cu un hardware foarte similar cu modelul Pixel 5 de top, dar are și un preț mult mai „corect” pentru ceea ce oferă, iar camerele nu par să fie diferite. Totuși, se pare că Google va păstra câteva funcții software la capitolul cameră pe Pixel 5, cel puțin o perioadă. Este greu de crezut însă că acestea nu vor ajunge și pe Pixel 4a 5G eventual.
Configurația are la bază același Snapdragon 765, dar de data aceasta cu 6 GB RAM și tot 128 GB. Ecranul este mai mare, la 6,2”, cu rezoluție Full HD+, dar doar la 60 Hz. De asemenea, funcționalitatea 5G este limitată la rețele Sub-6GHz, fără mmWave. Va exista o versiune cu mmWave doar pe rețeaua Verizon din SUA, mai scumpă.
Acest model nu are rezistență la apă, nu are încărcare wireless și este construit din plastic. Ce are însă în plus este un jack de căști, o baterie mai mică, de 3.885 mAh și același sistem de camere 12 + 16 MP.
Modelele Pixel 5 și Pixel 4a 5G se lansează în următoarele câteva săptămâni. Pixel 5 pornește de la 630 de euro și vine pe 15 octombrie în Europa, după care abia pe 29 octombrie în SUA. Cei care fac pre-comandă în Germania, Franța, Irlanda și Marea Britanie, vor primi și o pereche de căști Bose QC35 II, care la rândul său costă între 250 și 300 de euro. Oferta pare să fie foarte avantajoasă decă plănuiai oricum să cumperi căștile și îți dorești și telefonul.
În casul Pixel 4a 5G, clienții vor trebui să aștepte pentru pre-comandă până pe 5 noiembrie, lansarea fiind programată pe 19 noiembrie la un preț de 500 de euro. În Japonia însă, acest model se lansează chiar pe 15 octombrie. Oferta de pre-comandă cu o pereche de căști Bose QC35 II este valabilă și pentru acest model în țările menționate.
Ce mai primesc utilizatorii de Pixel 5 și Pixel 4a 5G este și un pachet de servicii gratuit. Pentru trei luni de la activare, utilizatorii beneficiază de abonamente la Stadia Pro, YouTube Premium, Google One și Play Pass. În total, acestea costă 29 dolari pe lună.
Desigur, Pixel 5 și Pixel 4a 5G nu se lansează oficial în România, urmând să fie aduse în magazinele autohtone de pe piața gri. Google nu se așteaptă însă la vânzări foarte mari. Conform Nikkei, compania se așteaptă la 800.000 de unități Pixel 5 vândute în 2020.
surse: GSM Arena, Nikkei, Android Police