O echipă de cercetători a urmărit braconieri, în America Centrală, cu ajutorul unor ouă false de țestoasă echipate cu module GPS.
Ouăle au fost imprimate 3D și puse printre unele reale, pe plaje, transmite ZME Science. Braconierii le-au luat, iar cercetătorii au văzut unde le-au dus.
Operațiunea a fost descrisă într-un studiu condus de Helen Pheasey, biolog de la Durrell Institute of Conservation and Ecology din cadrul University of Kent din Marea Britanie. Echipa ei a lucrat cu organizația de conservare Paso Pacifico.
Citește și: Ţestoasa cu GPS a dat de gol un tânăr care cultiva marijuana
În Costa Rica, ouăle de țestoasă sunt considerate o delicatesă și chiar un afrodisiac. Un ou este vândut la prețul de 1 dolar restaurantelor și barurilor. Fiecare cuib de țestoasă poate include 100 de ouă.
Pheasey a declarat că ideea unor ouă false le-a venit din seriale precum „Breaking Bad” și „The Wire”, unde au fost folosite metode similare.
Momelile au fost puse în 101 cuiburi, pe patru plaje din Costa Rica, iar mișcările lor au fost urmărite prin intermediul unei aplicații pentru smartphone. Un sfert dintre ele au fost luate de traficanți. Cel mai aproape, un ou fals a călătorit doi kilometri, la un bar din apropiere, iar altul până la o locuință din zonă. Cel mai departe, un dispozitiv a ajuns la o distanță de 137 de km.
Cercetătorii au aflat, cu această ocazie, că majoritatea ouălor se vând din ușă în ușă.
Deocamdată nimeni nu a fost arestat, deoarece acesta a fost un program pilot. „Am vrut să vedem de ce sunt capabile ouăle false”, a explicat Pheasey.