Oarecum, îngrijorătoare din punct de vedere al potențialului pentru falsificarea identității, tehnologia propusă de NVIDIA prevede înlocuirea transmisiunii video în timp real cu un avatar animat de calculator, permițând apeluri video de bună calitatea chiar și prin conexiuni la internet foarte lente.
Potrivit inginerilor NVIDIA, faimosul producător de acceleratoare grafice pentru PC, soluția pentru apeluri video de bună calitate prin orice tip de conexiune la internet ar fi substituirea fluxului video cu o replică animată cu ajutorul tehnologiilor AI.
Spre exemplu, la inițierea unui apel video sunt transmise doar o hartă cu trăsăturile faciale a persoanei apelante și fundalul aflat în spatele acesteia, sub forma unei singure imagini statice. Mai departe, procesorul grafic al PC-ului sau telefonul mobil „tapetează” fața protagonistului peste „capul virtual” al unui model 3D interactiv. În locul unui flux video în timp real sunt transmise doar coordonate spațiale care reflectă mișcările feței, acestea fiind reproduse întocmai de „avatarul” virtual ce a fost creat cu imaginea apelantului.
În mod ideal, persoana aflată la celălalt capăt nici nu va sesiza faptul că discută cu un ”cap animat”, apelul video funcționând în limite normale, cel puțin atât timp cât persoana aflată la celălalt capăt stă așezată pe un scaun și nu face mișcări bruște care să forțele limitele algoritmului folosit pentru duplicarea în timp real a mișcărilor faciale.
Potrivit NVIDIA, tehnologia face posibile apeluri audio-video chiar și prin conexiuni de date potrivite în mod normal doar pentru apeluri de voce, cum ar fi rețele 2G sau unele servicii de telefonie prin satelit, lățimea de bandă pentru transmiterea expresiilor faciale fiind de 3-4kbps.
Fără a fi în mod obligatoriu constrânsă la folosirea identități originale a apelantului, tehnologia permite substituirea feței acestuia cu orice avatar sintetizat pe calculator, sau duplicat după fața altei persoane. De aici se deschide un potențial uriaș pentru înșelătorii și fraude de tot felul, singura constrângere reală fiind acuratețea avatarului video folosit, raportat la vigilența și capacitatea victimei selectate de a deosebi un apel video real de un fals.