Rezultat al unei colaborări între Nokia și NASA, prima rețea de internet 4G disponibilă pe Lună vine să susțină o viitoare prezență umană permanentă la suprafața satelitului natural al Pământului, cât și viitoarele generații de roboți pentru explorare.
Parte dintr-un plan pe termen lung, vizând crearea până în anul 2028 a unei baze cu personal uman permanent, proiectul în valoare de 370 milioane dolari include mai multe companii private, printre care și Nokia. Sunt vizate mai multe aspecte esențiale pentru stabilirea unei prezențe umane permanente, cum ar fi generarea energiei electrică, robotică, congelare criogenică, crearea unei stații de aterizare și… acoperire 4G.
Ideea este că astronauții, staționați fie staționați la una dintre bazele Lunare, sau aflați în diverse misiuni de explorare, vor avea nevoie de o modalitate de comunicație eficientă, fiabilă și sustenabilă pe termen lung. Pentru un asemenea scop, nu te poți baza sateliți de comunicație aflați pe orbita Pâmântului și echipamente terestre de emisie-recepție. Este necesară crearea unei infrastructuri de comunicații care să vizeze în mod direct suprafața Lunii, aceasta urmând să fie doar interconectată cu cea terestră.
Potrivit experților NASA, tehnologia 4G ar putea oferi o comunicare mai fiabilă și la distanță mai mare decât standardele radio folosite cu ocazia misiunilor spațiale. Ca și pe Pământ, rețeaua 4G va fi în cele din urmă actualizată la 5G, însă doar după ce lățimea de bandă necesară în misiunile de explorare va fi deja saturată.
Nokia a primit deja 14,1 milioane de dolari pentru proiect. Bell Labs, operat anterior de AT&T, va fi partener cu compania de inginerie a zborurilor spațiale Intuitive Machines, pentru a construi rețeaua 4G-LTE.
Probabil că, având un număr mult mai mic de utilizatori, rețeaua de internet 4G de pe lună va funcționa mai bine decât orice rețea 4G terestră. Cu siguranță, acoperirea obținută va fi și ea mult mai bună, în lipsa clădirilor care obstrucționează vizibilitatea în marile aglomerări urbane.
Problema este că, înainte de a fi aprobate pentru instalare, echipamentele trebuie să întrunească cerințe extrem de strice, cum ar fi rezistența la radiații, funcționarea în vid absolut, toleranță la extreme de temperatură și diagnosticare de la distanță. În mod cert, echipele de intervenție ale companiilor de telefonie mobilă nu vor face prea multe vizite pentru inspectarea releelor instalate pe Lună.
Bell Labs a declarat că astronauții vor folosi rețeaua 4G pentru transmiterea datelor, controlul roverilor lunari, navigarea în timp real pe geografia lunară (ex. la Google Maps pentru lună) și transmiterea de videoclipuri de înaltă definiție. Acest ultim aspect ar putea fi esențial pentru obținerea susținerii mediatice necesare pentru justificarea costurilor prohibitive și prezența pe termen lung, trucul cu partidele de Golf folosit de astronauții misiunilor Apollo nefiind tocmai potrivit în era internetului.