Lee Kun-hee, președintele Samsung și omul considerat responsabil pentru creșterea companiei în ultimii 30 de ani, a încetat din viață ieri, 25 octombrie. Acesta avea 78 de ani și dispăruse din viața publică încă din 2014, când un infarct l-a imobilizat la pat. În ciuda sănătății sale afectate, acesta încă deținea rolul de președinte al companiei, rol care ar putea să se ducă acum către fiul său, Lee Jae-yong (Jay Y. Lee).
În ciuda faptului că a fost un lider desăvârșit și un afacerist foarte talentat, Lee Kun-hee a fost și foarte controversat. Acesta s-a regăsit deseori în jurul unor scandaluri publice din cauza mituirii președintelui Coreei de Sud, Roh Tae-woo, în 1995 și din cauza evaziunii fiscale în 2008. Acesta s-a bucurat însă de grațieri în ambele situații, probabil datorită faptului că Samsung a devenit între timp nu doar cea mai mare companie din Coreea de Sud, ci și cea care reprezenta 20% din PIB-ul țării.
Viziunea lui Lee Kun-hee a fost ca Samsung să nu mai fie un simplu producător de televizoare ieftine, ci „să producă cea mai bună tehnologie care să ajute la avansul societății globale”. În 2020, Samsung nu este doar una dintre cele mai cunoscute companii la nivel global, ci și lider pe piața de smartphone-uri, televizoare și electrocasnice, cât și o companie care produce orice, de la vapoare la echipament militar.
Chiar dacă fiul său ar trebui să preia conducerea companiei în rolul de președinte (chairman) și acesta a avut la rândul său probleme legale în ultimii câțiva ani, fiind chiar și închis pentru corupție. Succesiunea ar putea însă slăbi controlul pe care familia Lee o are asupra Samsung, întrucât legea Coreeană implică taxe pentru moșteniri. Acestea ar putea să se ridice la câteva miliarde de dolari, conform The Verge.