SpaceX, compania spațială privată deținută de Elon Musk, a dus peste 800 de sateliți în spațiu. Organizația dorește să ofere prin intermediul acestora internet mai ales în zonele greu accesibile și acolo unde infrastructura nu este dezvoltată.
Compania duce pe orbită aproximativ 120 de sateliți în fiecare lună. Unii dintre aceștia îi înlocuiesc pe cei care au fost pierduți deja. Elon Musk a anunțat că aproximativ 3% dintre sateliții serviciului Starlink au fost pierduți, fie pentru că s-au defectat, fie pentru că au fost distruși de gunoaie spațiale.
Sateliții pot fi mișcați pe orbită, pentru a evita coliziunile, cu ajutorul motoarelor cu ioni cu care sunt echipați. Acestea sunt folosite și pentru prăbușirea controlată a acestora la sfârșitul vieții.
Unitățile care nu mai funcționează pot fi periculoase pentru alte obiecte artificiale plasate de oameni în spațiu, printre care și Stația Spațială Internațională.
În final, Starlink va avea 42.000 de sateliți. Serviciul este criticat de astronomi, pentru care va deveni mult mai dificilă studierea cosmosului de la suprafața planetei.
Serviciile Starlink vor fi lansate în acest an în SUA și Canada, iar în 2021 vor fi disponibile la nivel global. Ținta SpaceX este atingerea unei viteze maxime de download de 1 Gbps.
Spațiul este plin de gunoi creat de oameni. Un studiu realizat de compania RS Components arată care sunt țările responsabile de această problemă. Potrivit Space-Track.org, sunt 30.000 de gunoaie în spațiu cu diametru mai mare de 10 cm.
Pe primul loc se situează Rusia, cu 14.403 de piese de gunoi spațial, iar pe doi SUA, cu 8.734 de bucăți. Urmează China (4.688), Franța (994) și India (517). Marea Britanie este răspunzătoare pentru o singură piesă. Avea patru, dar trei au reintrat în atmosferă, unde au fost distruse.
Bucățile, chiar și cele mici, pot provoca pagube serioase. În 2016, un mic obiect din spaţiu a făcut o gaură de 40 de cm în satelitul Sentinel-1A al ESA.
Sursa: Phys.org