Ambițiile companiei chineze ByteDance nu se opresc doar în domeniul social media. TikTok este un produs foarte profitabil la nivel mondial, însă de ceva vreme, creatorul rețelei se îndreaptă și către hardware. În urmă cu câteva luni a fost lansat un telefon „TikTok” în China, iar acum apare un nou dispozitiv, dedicat elevilor și studenților. Este vorba despre o lampă inteligentă numită Dali, al cărei scop este îmbunătățirea educației de la distanță.
Dali Smart Lamp nu este un dispozitiv foarte complex, însă pare să rezolve o problemă pe care elevii încep să o întâlnească, în special în ultima perioadă, când o parte dintre studii se realizează de la distanță. Exact așa cum îi sugerează și numele, lampa luminează biroul elevilor și se conectează la un smartphone, pe care îl ține conectat la o sursă de energie pentru a nu risca să se închidă în timpul lecțiilor. Nu în ultimul rând, lampa integrează o cameră care filmează biroul pentru a arăta tutorelui ceea ce scrie sau ce face elevul pe birou.
Ideea din spatele acestui dispozitiv era pentru ca părinții să poată să verifice temele copiilor atunci când încă nu au ajuns acasă de la serviciu, sau pentru meditații online. Acum însă, când multe dintre cursurile obișnuite de la școală au loc în mediul online, o astfel de lampă ar putea fi foarte practică pentru tot procesul de învățământ.
Desigur, există posibilitatea ca astfel de dispozitive să fie îmbunătățite în viitor. În locul unui smartphone, o tabletă ar putea fi mai indicată, pentru că integrează un ecran mai mare, de exemplu, însă este un experiment bun. ByteDance spune că acest produs face parte din eforturile sale de a se implica în domeniul educației, compania oferind deja mai multe aplicații educative în China și alte câteva țări.
Chiar dacă ByteDance nu are momentan planuri pentru a lansa lampa Dali în afara Chinei, cu siguranță vor apărea și soluții alternative din partea altor companii, care ar putea fi lansate și în Europa în viitorul apropiat. Prețul acestei lămpi este de aproximativ 120 de dolari americani.
sursa: TechCrunch