Farfuria Arecibo Observatory din Puerto Rico, al doilea cel mai mare radiotelescop din lume, va fi demontată definitiv și scoasă din uz după ce mai multe cabluri s-au rupt, iar întreaga structură este în pericol de a se prăbuși.
Repararea ansamblului, considerat cândva o „minune” a inginieriei moderne, ar fi prea periculoasă pentru muncitorii care ar participa la lucrare, potrivit reprezentanților National Science Foundation (NSF), organizația care operează radiotelescopul.
Celebra farfurie, cu diametru de 300 de metri, va dispărea, astfel, după 57 de ani. Observatorul, însă, va continua să existe. „Nu închidem Arecibo Observatory”, a declarat Ralph Gaume, director în cadrul NSF.
Observatorul include tehnologie LIDAR, folosită pentru studiul atmosferei planetei.
Radiotelescopul, operat de University of Central Florida (UCF) pentru NSF, era folosit în ultima perioadă pentru studierea unui asteroid din apropierea Pământului, ca parte a unui grant de 19 milioane de dolari primit de la NASA. Apoi două cabluri principale care susțin farfuria s-au rupt, iar întreaga structură este în pericol de a se prăbuși.
Radiotelescopul a mai avut probleme mari după ce Uraganul Maria a lovit Puerto Rico în 2017. Înainte, operațiunile au fost afectate de probleme financiare. În ultima vreme lucrurile mergeau bine.
În 2018, UFC a preluat controlul Arecibo Observatory de la National Science Foundation, iar apoi a venit grantul de la NASA.
Sursa: Gizmodo