SpaceX a lansat cu succes încă 60 de sateliți Starlink pentru a-i adăuga la constelația care orbitează în jurul planetei. Atunci când va fi completă, SpaceX va putea oferi internet broadband către clienți din zonele în care tradițional nu poate ajunge internet de mare viteză din lipsa acoperirii. Fie companiile telecom nu oferă servicii în respectivele zone, fie nu sunt destule antene pentru a asigura un semnal bun. Pentru că orbitează în jurul planetei, sateliții Starlink pot oferi internet constant.
Misiunea de lansare a noilor sateliți este și una care stabilește un nou record. În cadrul acesteia s-a refolosit pentru a șaptea oară o rachetă Falcon 9, care a reușit din nou să aterizeze și cu siguranță va fi refolosită și pentru o a opta oară într-o misiune viitoare. Anterior, recordul era de șase lansări pentru o rachetă Falcon 9. Aterizarea a avut loc din nou fără probleme pe barja numită „Of course I still love you”, care plutea în Oceanul Atlantic.
Falcon 9’s first stage lands on the Of Course I Still Love You droneship! pic.twitter.com/RZGbgzDBwf
— SpaceX (@SpaceX) November 25, 2020
Serviciile Starlink au fost pornite deja în SUA, în cadrul unui program pilot pe care SpaceX îl numește „Better than nothing Beta”, care oferă deja viteze de transfer destul de mari pentru un astfel de serviciu. Este vorba despre servicii de internet cu viteze care pot varia între 30 și 100 Mbps. Costul de 100 de dolari pe lună poate părea mare în România, unde plătim în jur de 10 euro pentru 1 Gbps prin cablu, însă pentru SUA, viteza nu este nici rea și nici serviciile nu sunt extrem de scumpe. Totuși, mai există un cost de 500 de dolari pentru echipamentul care permite conectarea la sateliții Starlink.
Planul este ca Starlink să lanseze în orbită în jur de 12.000 de sateliți, pentru a putea acoperi eficient întreaga planetă.