Deși este apreciat ca și dezvoltator software și pe partea de servicii, Google nu a avut tot atât succes și cu produsele fizice pe care le semnează, Pixel 5 fiind doar cel mai recent exemplu de telefon cu probleme.
Lăudat de Google pentru folosirea de materiale sustenabile, cum ar fi 100% aluminiu și plastic din surse reciclate, Pixel 5 a ajuns însă la utilizatori cu probleme de asamblare, manifestate prin separarea vizibilă a ecranului în zona de îmbinare cu corpul carcasei. De aici au apărut suspiciuni asupra calității materialelor selectate de Google.
Preluând subiectul, Jack Nelson de la canalul YouTube JerryRigEverything a decis să completeze testele uzuale de rezistență cu o analiză a materialelor folosite, făcută în stilul său caracteristic.
Potrivit descrierii oferită de Google, carcasa telefoanelor Pixel 5 folosește aluminiu doar pentru rigidizarea șasiului interior, suprafețele exterioare fiind în schimb confecționate dintr-o bio-rășină asemănătoare plasticului convențional. Putem doar presupune că inginerii Google au stabilit din timp că acest plastic alternativ nu are chiar proprietățile celui derivat din produse petroliere, compensând pentru neajunsurile descoperite folosind o construcție hibridă. Astfel, materialul asemănător unui plastic dur este turnat peste capacul din aluminiu, combinația oferind deopotrivă greutate redusă și protecție excelentă împotriva loviturilor primite pe rama laterală și spatele telefonului. Totodată, soluția a permis acomodarea tehnologiei de încărcare wireless fără compromisuri vizibile la exterior.
Deși, la unele exemplare Pixel 5 ecranul pare că se separă de șasiul carcasei, testele de rezistență vin să confirme încrederea afișată de Google, oficialii companiei spunând că totul face parte din designul normal al telefonului. Astfel, nici cel de-al doilea bend-test făcut cu un telefon Pixel 5 nu a concluzionat cu separarea ecranului de carcasă.