Smartphone-urile prevăzute cu ecran E-ink nu sunt ceva nou, tehnologia fiind folosită și în trecut pentru afișarea mesajelor de notificarea și lectura cărților în format electronic, redate pe un ecran secundar pe care poți să-l ignori în restul timpului.
Poate părea ciudat ca în era ecranelor LCD și OLED puțin costisitoare producătorii de gadgeturi smart iau în considerare o tehnologie veche și cu atât de multe limitări. Pentru început, ecranele E-ink sunt exact opusul soluțiilor cu rate de refresh la 90Hz și chiar 120 Hz promovate pe smartphone-urile de ultimă generație, tehnologia fiind atât de lentă încât vizionarea clipurilor video este practic imposibilă. Chiar și în noua implementare color, tehnologia E-ink poate reda doar o paletă limitată culori, mai puțin decât chiar și cele mai modeste ecrane LCD. Ce-i drept, comparate ecranelor monocrome întâlnite până acum, noile ecrane E-ink vor apărea ca o veritabilă revoluție tehnologică.
Produs de compania cu același nume, E Ink, noul timp de ecran apare ca o versiune îmbunătățită a tehnologiei ePaper, permițând dezvoltarea unei generații de gadgeturi axată mai mult pe funcționalitate, decât pe constrângerile de design ale tehnologiilor folosite. .
Nișa produselor wearable (de purtat) acoperă o largă categorie de tehnologii care până acum au fost realizate sau popularizate doar în ceasurile inteligente și trackere de fitness. O parte a problemei consta în găsirea de utilizări practice pentru acestea, în condițiile în care multe dintre acestea dispuneau doar de un afișaj rudimentar, sau deloc. Un alt neajuns este acela că este aproape imposibil, cu tehnologia actuală, să incluzi afișaje tradiționale pe lucruri precum haine și accesorii.
Hârtia electronică sau ePaper, atât cele de la E Ink, cât și alte companii, au oferit de multă vreme o alternativă, deoarece tehnologia de afișare facilitează îndoirea și deformarea ecranelor. Dar chiar și cu afișajele ePaper flexibile sau EPD-urile, E Ink a fost, pentru cea mai lungă perioadă de timp, limitată la afișarea graficelor în tonuri de gri care nu sunt tocmai la modă. E Ink colaborează cu producătorul de afișaje flexibile Plastic Logic pentru a combina cele două tehnologii într-un produs cu caracteristici superioare.
La fel ca ecranele E-Ink monocrome, noua versiune color va păstra consumul de energie foarte redus și modul de funcționare care exploatează lumina ambiantă.
Înainte de a ne entuziasma prea tare, trebuie spus că prima demonstrație cu tehnologia EPD color a inclus un ecran cu rezoluție 240×146 pixeli, măsurând 2.1 inch. Chiar și după ce tehnologia va fi gata pentru producție la scară largă, probabil că nu vom vedea ecrane cu densitate de afișare foarte mare, soluția părând intenționată strict pentru aplicații unde ecranele convenționale nu ar fi practice (ex. integrarea cu articole de îmbrăcăminte, etichete electronice, panouri publicitare).