Rețelele de socializare occidentale, precum Twitter, Facebook și YouTube, pot fi blocate în orice moment pe teritoriul Rusiei, dacă autoritățile decid că acestea constituie o amenințare la adresa regimului.
Parlamentarii ruși au aprobat o serie de măsuri care vizează înăbușirea oricărei formă de disidență în mediul online, permițând un control mult mai strict asupra conținutului accesibil online, mergând până la interzicerea totală a unor site-uri sau platforme de socializare.
O a doua lege permite aplicarea de amenzi usturătoare companiilor care nu elimină conținutul interzis pe teritoriul Rusiei.
O a treia lege stabilește pedepse cu închisoarea pentru cei identificați și condamnați pentru comentarii calomnioase în online sau mass-media. O persoană găsită vinovată de calomnie ar putea primi până la doi ani de închisoare și poate fi amendată cu până la 1 milion de ruble (aproximativ 13.300 de dolari), relatează Reuters .
Începând cu luna august, Twitter a etichetat conturile presei rusești ca fiind „afiliate la stat”, supărând Rusia. Punând în aplicare noile reguli, Rusia poate bloca parțial sau total site-uri web precum YouTube, Facebook și Twitter, dacă acestea doar etichetează conținutul produs de mass-media de stat rusă pentru a semnala afilierea cu Rusia. Totodată, Președintele Vladimir Putin a cerut Rusiei să vină cu propriile platforme de socializare pentru a obține un control mai mare.
Criticii de la Kremlin, inclusiv liderul opoziției Alexei Navalny, au folosit Twitter și YouTube pentru a ajunge la milioane de ruși, ocolind cenzura la televiziunea de stat.
Human Rights Watch remarcă faptul că autoritățile ruse au deja o serie de modalități de restricționare a conținutului online: „Legea„ internetului suveran ”din 2019, de exemplu, permite guvernului să utilizeze tehnologia pentru a urmări, filtra și redirecționa traficul pe internet, ridicând îngrijorări cu privire la caracterul arbitrar și blocarea extrajudiciară a conținutului legitim. ”