A trecut un an de când Microsoft a oprit oficial suportul software pentru Windows 7, una dintre cele mai apreciate versiuni ale sistemului de operare din istorie. Totuși, chiar și fără actualizări de securitate, lucru care poate pune computerele utilizatorilor în pericol, întrucât nu mai sunt corectate vulnerabilități care pot fi folosite de către hackeri și diverse aplicații malware, milioane de utilizatori refuză să facă upgrade. Chiar dacă procentul utilizatorilor de Windows 7 din totalul utilizatorilor de PC a scăzut în ultimele 12 luni, încă există mulți care folosesc vechiul software de la Microsoft.
La sfârșitul anului 2019, conform United States Government Digital Analytics Program, 75,8% dintre computerele care accesau site-uri web în SUA foloseau deja Windows 10, în timp ce 18,9% erau pe Windows 7, iar 4,6% încă foloseau o versiune de Windows 8. La momentul respectiv, toate aceste sisteme de operare primeau actualizări încă.
Un an mai târziu însă, povestea este foarte diferită. Windows 10 a câștigat încă 12 procente, fiind acum folosit de către 87,8% dintre utilizatorii care accesează site-uri din SUA. Windows 7 a scăzut, în consecință cu aproape la fel de mult cu cât a câștigat Windows 10, adică cu peste 10%, pentru un total de 8,5% dintre utilizatorii activi. Restul de procente au fost câștigate de Windows 10 de la vechii utilizatori de Windows 8, care reprezintă acum doar 3,4% din total.
Dacă estimările sugerau că la sfârșitul anului 2019 peste 200 de milioane de utilizatori încă folosesc Windows 7, putem aproxima că acum mai rămân doar în jur de 100 de milioane, jumătate dintre acestea fiind înlocuite în 2020 cu computere noi cu Windows 10, sau au primit doar un upgrade software la noua versiune.
Între timp, Windows XP pare să fi dispărut aproape complet.
sursa: ZDNet