În timp ce unii cetățeni britanici sunt întorși la granița Uniunii Europene, alte mii de persoane realizează abia acum că deținerea de domenii web cu extensia .eu este un drept rezervat cetățenilor UE.
Mii de website-uri înregistrate de cetățeni britanici au rămas inaccesibile după ce EURID, autoritatea responsabilă cu administrarea numelor de domenii cu terminația .eu, a suspendat toate adresele web atribuite cetățenilor care în urma efectelor Brexit, nu mai sunt de la începutul anului 2020 cetățeni ai Uniunii Europene.
Domeniile web suspendate nu mai pot accepta un conexiuni web și nici servicii conexe, precum e-mailul, proprietarii acestora având la dispoziție trei luni pentru a-și dovedi dreptul de a deține un domeniu .eu. Aceasta înseamnă actualizarea datelor de contact pentru a transfera domeniul .eu către o filială a companiei din afara Regatului Unit; sau declararea cetățeniei sau a reședinței într-un stat membru al UE.
Numele de domeniu vor fi reactivate imediat ce datele de contact sunt actualizate, precizează EURID. Însă numai dacă termenul limită nu este depășit. Cei care după 31 martie 2021 încă nu și-au demonstrat eligibilitatea își vor pierde numele de domeniu, acesta redevenind disponibil pentru înregistrare abia din luna ianuarie 2022.
Regulamentele UE prevăd în prezent că site-urile web .eu pot fi alocate doar cetățenilor UE – indiferent de locul de reședință -, precum și cetățenilor și organizațiilor din afara UE stabilite într-un stat membru.
Altfel spus, odată ce Brexit s-a produs, domeniile .eu din Marea Britanie deținute de cetățeni britanici au devenit brusc site-uri web non-UE găzduite într-o țară non-UE.
EURID a declarat că 81.000 de domenii, de la 50.000 de utilizatori, au fost suspendate.