Masca de protecție este un accesoriu controversat, multe voci acuzând slaba protecție oferită împotriva COVID-19. Pe de altă parte, cei care le folosesc nu știu exact când și cât de mult au nevoie de acestea, de fapt.
Potrivit strategiei oficiale, toată populația ar trebui să poarte măști de protecția la aventurarea în afara locuinței și în spații publice închise. Însă nimeni nu poate spune cu exactitate care este gradul de contaminare a aerului, când anume masca de protecție este un accesoriu esențial împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 și când folosirea acestora este doar cu scop preventiv.
Adresând această limitare, cercetătorii de la universitatea UC San Diego au creat o versiune a testului COVID-19 care poate fi lipită pe exteriorul măștilor de unică folosință. Scopul este ca acesta să reacționeze la prezența micro-particulelor potențial purtătoare de virus, indicând momentele când masca de protecție ar trebui purtată cu maximă considerație și, eventual, limitată expunerea.
Inițiativa cercetătorilor americani pornește de la faptul că imunitatea completă se dezvoltă la aproximativ o săptămână după a doua doză de vaccin COVID-19. În plus, un procent mare din populația dintr-o comunitate trebuie vaccinată pentru a putea vorbi de imunitate generalizată. Astfel, pentru ca numărul infecțiilor să scadă semnificativ trebuie luate și alte măsuri preventive, cum ar fi purtarea măștii de protecție și limitarea pe cât posibil a expunerii la medii puternic contaminate.
În orice caz, avertizarea timpurie te poate ajuta să eviți contactul cu alte persoane potențial infectate. În plus, falsul sentiment de siguranță oferit de simpla purtarea a unei măști de protecție va putea fi confirmat/infirmat prin măsurarea nivelului contaminare cu încărcătură virală.