La nivel declarativ, Huawei spune că noul său sistem de operare pentru smartphone-uri Harmony OS 2.0, este un software nou, care nu este bazat pe Android. De altfel, Harmony OS 1.0, versiunea pentru dispozitive Internet of Things, într-adevăr este un software nou, bazat pe un microkernel proprietar. Se pare însă că, cel puțin pentru viitorul apropiat, telefoanele Huawei vor rula în continuare Android, chiar dacă reprezentanții companiei spun că Harmony OS nu ar fi bazat pe software-ul de la Google.
Un articol publicat de Ars Technica dezvăluie că „noul” Harmony OS de la Huawei, cel puțin în stadiul din prezent, în variantă beta disponibilă doar dezvoltatorilor software, este totuși doar un Android cu numele înlocuit. Investigația a dezvăluit că sistemul de operare dezvoltat de Huawei este în mare parte identic cu ceea ce se găsește deja pe aceste telefoane: un Android 10 în variantă AOSP, cu interfața EMUI, aceeași funcționalitate și compatibilitate cu aceleași aplicații.
Practic, toate mențiunile la numele sistemului de operare de la Google au fost înlocuite în cod cu Harmony OS, însă există destule aplicații de analiză software care recunosc sistemul de operare drept Android 10 „Q”, în ciuda faptului că Huawei încearcă să ascundă acest lucru. Dacă ar fi într-adevăr vorba despre un sistem de operare nou, cu un kernel proprietar, aplicațiile de Android nu ar trebui să funcționeze pe acesta. Totuși, aplicațiile din AppGallery pot fi descărcate și rulate fără probleme.
Și mai ciudat este însă modul de înregistrare pentru acces la uneltele de dezvoltare și mediul de testare. Huawei cere inclusiv copii după actul de identitate și pașaport, cât și o fotografie cu cardul de credit al celui care dorește să dezvolte aplicații pentru platforma Harmony OS. Verificarea nu este automată, ci poate dura până la două zile. Niciun alt sistem de dezvoltare software din piață nu cere atât de multe date personale.
În cele din urmă, sistemul de testare al aplicațiilor nu rulează local sub un emulator, ci accesează prin internet un telefon fizic, care transmite un semnal video, cel mai probabil din China.
Articolul Ars Technica critică și documentația disponibilă, care pare să fie scrisă într-un limbaj mai degrabă de marketing decât unul tehnic, care să ajute dezvoltatorii să înțeleagă mai bine platforma software. Pe de altă parte, având în vedere că vorbim totuși tot despre Android, probabil că poți folosi documentația Google fără probleme.
Cert este că ceea ce va lansa Huawei drept Harmony OS în această primăvară, odată cu noile sale dispozitive de top, nu va fi un sistem de operare proprietar, dezvoltat de la zero, ci doar un Android cu alt nume. Probabil că în timp, Huawei va trece într-adevăr la un sistem de operare proprietar, însă nu pare că a avut la dispoziție destul timp pentru a-l pune la punct, iar aceasta este doar o soluție temporară de compromis.
sursa: Ars Technica