Un nou proiect de lege din statul Dakota de Nord din Statele Unite ale Americii propune interzicerea monopolului asupra magazinelor de aplicații în cadrul sistemelor de operare de pe dispozitive. Astfel, Google și Apple ar putea să fie nevoite să își modifice serviciile pentru a putea opera în acest stat, însă cel mai probabil, o astfel de lege ar putea schimba platformele pe teritoriul țării, dar și în afara ei, alte state putând propune proiecte similare folosind acest precedent drept exemplu.
Legea 2333 propusă de Senatul Dakota de Nord este scrisă special pentru a proteja companiile de practicile monopolare de pe magazinele de aplicații. Aceasta dorește să ofere mai multă libertate de alegere atât în materie de magazin, oferind posibilitatea apariției alternativelor, cât și în materie de metode de plată. Această lege pare să se potrivească perfect cu ceea ce Epic Games cerea anul trecut, când a încercat să treacă peste limitările Apple și Google în materie de metode de plată.
„Această lege are scopul de a aduce toți dezvoltatorii de aplicații din Dakota de Nord la același nivel concurențial și să protejeze clienți de comisioanele devastatoare și monopolare impuse de companiile mari din domeniul tehnologiei”, a declarat Senatorul Kyle Davidson. Acesta critică taxa de 30% pe care Apple și Google o percep la fiecare tranzacție, spunând că acestea duc la prețuri mai mari și limitează libertatea de alegere.
Există trei puncte principale în acest proiect de lege care ar putea afecta grav afacerile Apple, Google și ale altor companii care oferă servicii similare de distribuție digitală. Acestea descriu ceea ce deținătorii platformelor nu vor avea voie să facă dacă această lege va fi adoptată:
Sub această lege, compania Apple ar fi obligată să permită atât dezvoltarea altor metode de distribuție de aplicații pe platforma sa, adică unor magazine alternative, cât și posibilitatea ca dezvoltatorii de aplicații să vândă conținut chiar și în intermediul aplicațiilor de pe App Store, fără să plătească comisionul către Apple. În timp ce Google permite magazine alternative deja, compania nu va putea să mai blocheze aplicațiile care încearcă să vândă conținut fără să treacă prin sistemul său de plată care percepe comision.
Punctul 3 protejează dezvoltatorii de aplicații fix de acțiuni precum cele pe care Apple și Google le-au luat împotriva Epic Games. Ambele companii au scos Fortnite din oferta magazinelor, iar Apple chiar a dezactivat contul de dezvoltator al Epic Games pentru nerespectarea regulamentului de pe App Store.
Legea 2333 din Dakota de Nord s-ar aplica doar magazinelor de aplicații care depășesc 10 milioane de dolari din încasări anuale.
sursa: The Verge