Hackerii nord-coreeni ar fi luat în vizor producătorul american Pfizer, vizând sustragerea de date care să ajute reproducerea vaccinului COVID-19 în Coreea de Nord.
Potrivit informațiilor oferite de oficiali ai Agenției Naționale de Informații din Coreea de Sud, Coreea de Nord a încercat să obțină informații detaliate despre vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer folosind metode neconvenționale. Este vorba despre deja temuta grupare de hackeri nord-coreeni, care ar fi atacat în trecut și alte ținte desemnate de regimul nord-coreean.
Deși Coreea de Nord nu a raportat până acum niciun caz de infectare cu virusul SARS COV 2, conducătorul suprem Kim Jong-un a recunoscut cu diferite ocazii dificultățile întâmpinate din pricina temutului virus.
Atacul informatic pare și greu de justificat, din moment ce Coreea de Nord este programată să primească 2 milioane de doze din vaccinul AstraZeneca-Oxford, în cursul săptămânilor următoare.
Țara condusă de Kim Jong-un și-a închis granițele încă din luna ianuarie 2020, după ce la vecinii chinezi au început să fie raportate primele cazuri de infectare cu noul virus. Însă cel mai probabil măsura a fost luată tardiv, virusul SARS COV 2 fiind de ceva timp în circulație, inclusiv printre navetiștii aprobați să lucreze sau să transporte diverse bunuri trecând granița cu China.
Potrivit Microsoft, cel puțin 9 organizații din domeniul sănătății (printre care și Pfizer), au fost vizate de atacuri informatice bănuite a fi orchestrate de actori statali. Printre suspecți se numără două grupări de hackeri nord-coreeni, numite Zinc și Cerium, dar și o grupare rusească botezată Fancy Bear. În mod predictibil, atât oficialii de la Phenian dar și cei de la Kremlin au negat orice implicare în aceste practici.