Dan Price, omul care le-a asigurat tuturor angajaților din compania lui un salariu minim anual de 70.000 de dolari, a declarat că actele de filantropie ale miliardarilor sunt o „înșelătorie de PR”.
Antreprenorul, fondator al companiei de plăți Gravity Payments, a spus că miliardarii lumii donează, în medie, mai puțin decât oamenii obișnuiți. Cum așa, când Jeff Bezos și Bill Gates au oferit anul trecut miliarde de dolari pentru cauze nobile? Dan Price a explicat cum stau lucrurile.
Aceste donații reprezintă un procent foarte mic din averea miliardarilor. Aceștia se folosesc de ele pentru a face presiuni împotriva unor taxe mai mari, potrivit lui Price. Ei spun: „Donăm miliarde de dolari an de an. De ce să mai plătim și taxe mai mari?”
Citește și: Internetul prin satelit al lui Jeff Bezos va fi mai rapid decât Starlink-ul lui Elon Musk
Jeff Bezos, fondatorul Amazon, cel mai mare retailer online din lume, este miliardarul care a donat anul trecut cea mai mare sumă, potrivit Chronicle of Philanthropy. El a pus 10 miliarde de dolari la dispoziția Bezos Earth Fund, care luptă pentru combaterea schimbărilor climatice, dar doar o parte din bani au fost cheltuiți.
Fondul a dat, în 2020, sub formă de granturi, 791 de milioane de dolari unor organizații care protejează mediul. Bezos a mai donat 100 de milioane de dolari organizației Feeding America, o rețea națională de bănci de alimente.
Bezos avea, în luna noiembrie a anului trecut, o avere de 188 de miliarde de dolari. La momentul respectiv, Institute for Policy Studies a calculat că miliardarul a donat, în 2020, 0,47% din averea lui netă. Prin comparație, potrivit lui Dan Price, americanii de rând donează, în medie, 2% din veniturile lor nete în fiecare an.
Miliardarii au donat mai mulți bani în 2020, an dominat de pandemie. Cei mai „darnici” 50 de donatori au oferit, împreună, 24,7 miliarde de dolari în scopuri caritabile, față de 15,8 miliarde de dolari în 2019.
Price a devenit celebru în 2015 după ce a ridicat salariul minim în compania lui la minim 70.000 de dolari. Totodată, el și-a micșorat salariul, de la 1,1 milioane de dolari, la 70.000 de dolari pe an. „Nu cred că lumea are nevoie de încă un miliardar filantrop”, a explicat Price.
În primele luni ale pandemiei, vânzările Gravity au scăzut cu 50%. În loc să dea oameni afară, Price le-a cerut angajaților să accepte, temporar, tăieri din salarii. După ce compania și revenit, acestora le-au fost plătite diferențele.
„Lumea are nevoie de un sistem cu mai multă justiție și integritate și de companii care au grijă de angajații lor”, a explicat antreprenorul numit deseori „cel mai bun șef din lume”.
Sursa: Market Watch