Viața de animal la grădina zoologică este foarte diferită de cea în mediu natural, „locatarii” riscând traume psihice datorate lipsei de activitate și plictiseală.
Încercând să adreseze această problemă, oamenii de știință explorează modalități de a îmbunătății calitatea vieții pentru animalele de la zoo, folosind tehnologii moderne cu rezultate demonstrate deja, pe oameni. Experimentul de desfășoară la Korkeasaari Zoo din Helsinki, în Finlanda și vizează un grup de maimuțe Saki, originare din păturile sud-americane.
În loc de a pune maimuțele să urmărească toată ziua producții Netflix, cercetătorii au alcătuit un program special bazat pe scene din mediul lor natural. Materialele sunt redate într-o cutie proiectată să capteze atenția primatelor, prevăzută cu monitor și butoane care permit selectarea filmulețelor. Selecția cuprinde clipuri video cu viermi vânați și consumați de obicei în mediul natural, animale marine, alte animale de la zoo, forme de artă abstractă și scene idilice din păturile amazoniene.
Sistemul conține și senzori care ajută oamenii de știință să evalueze reacția primatelor și preferințele acestora.
”Am aflat că maimuțele sunt atente la ecran; îl privesc și îl ating”, a spus co-autorul Vilma Kankaanpaa. Cercetătorii au aflat, de asemenea, că maimuțele ar putea recunoaște obiecte de pe ecran atunci când animalele au încercat să mănânce viermii digitali pe care îi urmăreau.
Întrucât nu există o versiune pentru maimuțe a ratingului de televiziune, cercetătorii au monitorizat personal acțiunea de vizionare pentru a vedea cum au reacționat animalele. „Și-au petrecut cea mai mare parte a timpului urmărind viermi sau scene subacvatice, dar acestea au fost și videoclipurile accesibile la mijlocul studiului, când erau deja obișnuite să folosească dispozitivul”, a declarat Universitatea Aalto într-un comunicat.
Este posibil să fi existat un impact pozitiv asupra stării mentale a maimuțelor incluse în experiment desfășurat la grădina zoologică, cercetătorii consemnând diminuarea altor comportamente care indică starea de stres, cum ar fi zgârierea diverselor suprafețe.