Urmând avalanșei de reacții negative pe tema interesului arătat de Facebook față de valorificarea datelor colectate despre utilizatori, WhatsApp încearcă să-și spele imaginea lansând o funcție care vizează protejarea intimității în mod direct, îngrădind schimburile de poze și alte atașamente.
În timp ce termenul limită pentru acceptarea noilor politici de confidențialitate WhatsApp rămâne fixat pentru data de 15 mai, sub presiunea pierderii accesului la serviciile platformei de mesagerie, WhatsApp pregătește o „ripostă” pentru recâștigarea încrederii utilizatorilor rămași.
Pornind de la ideea că aplicația de mobil păstrează pe termen lung o arhivă cu toate schimburile de mesaje și fișiere făcute de utilizatori de-a lungul timpului, gata să livreze o adevărată comoară pentru cei interesați să afle detalii sensibile despre viața acestora, WhatsApp pregătește introducerea unei noi opțiuni pentru trimiterea de poze care nu rămân în istoricul cotului de utilizatori.
WhatsApp is working on self-destructing photos in a future update for iOS and Android.
• Self-destructing photos cannot be exported from WhatsApp.
• WhatsApp didn’t implement a screenshot detection for self-destructing photos yet.Same concept from Instagram Direct. ⏱ pic.twitter.com/LLsezVL2Hj
— WABetaInfo (@WABetaInfo) March 3, 2021
Confirmată și cu capturi de ecran, noua funcție ar urma să împiedice importarea sau copierea fișierelor, odată de au fost primite la destinatar. Astfel, vizionarea în intervalul de timp acordat după primirea fișierului va rămâne singura oportunitate de a vedea imaginea respectivă, teoretic. Informațiile circulate la stadiul de zvonuri nu lămuresc dacă dezvoltatorul WhatsApp a luată și măsuri complementare, cum ar fi blocarea opțiunii pentru screenshoot, suportată de orice telefon cu Android sau iOS.
Una dintre capturile de ecran sugerează că, dacă utilizatorii părăsesc un chat activ în care a fost distribuită o fotografie temporară, nu vor mai putea să o vadă dacă revin mai târziu. Va exista un cronometru în partea stângă a casetei de text, indicând fereastra de timp rămasă pentru vizionarea imaginii primite. Din păcate, sursa nu arată și care este durata de valabilitate a mesajelor.
WhatsApp oferă deja o funcție similară, care însă vizează doar schimburile de mesaje, cronometrul fiind setat pentru 7 zile perioadă de grație. Până atunci, persoana de la celălalt capăt poate vedea tot textul și fișierele media pe care le-ai trimis, le poate salva local pe telefonul său și poate face și capturi de ecran. Putem doar presupune că noua funcționalitate adaptată strict la contextul fișierelor adăugate ca atașament va folosi un termen de expirare mult mai scurt, adaptat pentru contextul sesiunii curente de mesaje.