Sonos a anunțat noua sa boxă portabilă Roam. Aceasta este însă mai degrabă un hibrid între o boxă „de casă” și una pe care o poți lua cu tine peste tot, oferind atât funcțiile avansate pe care dispozitivele Sonos le au în prezent, cât și capabilități de bază, asemeni unor boxe portabile obișnuite. Compania spune că aceasta este boxa portabilă cu cea mai bună calitate a sunetului de până acum și promite autonomie mare, dimensiuni reduse, și capabilități pe care nu le primești de la un alt produs similar.
Sonos Roam nu are un design ieșit din comun, fiind de forma unei prisme cu colțuri rotunjite, ceva ce am mai văzut pe piața de boxe portabile. De altfel, nici faptul că este o boxă rezistentă la apă și praf la standard IP67 nu este tocmai ieșit din comun în această categorie de produse, iar 10 ore de autonomie sunt binevenite, dar în niciun caz un record. Greutatea de 430 grame este mică, dar nu o încadrează printre cele mai ușoare boxe de pe piață. Sonos spune că Roam poate rezista până la 10 zile în sleep mode, iar acesta intră in efect imediat ce oprești redarea. De altfel, boxa se trezește în sub o secundă atunci când apeși din nou pe butonul de Play.
Când vine vorba despre încărcare, Sonos roam beneficiază de încărcare prin cablu pe USB Type-C, cu un cablu care vine în cutie, însă poate fi încărcată și prin intermediul tehnologiei wireless Qi. Aceasta este compatibilă cu oricare încărcător obișnuit pentru smartphone-uri, iar Sonos vinde separat la rândul său un încărcător magnetic, de forma boxei, care servește drept stand atunci când este folosită acasă. Accesoriul costă 239 lei.
Ce încearcă Sonos să facă însă cu noua boxă Roam este să ofere utilizatorilor care sunt deja în acest ecosistem o soluție portabilă, dar permite și altor utilizatori să poată începe construirea unui sistem Sonos acasă folosind acest model ca punct de pornire. Roam este simultan o boxă inteligentă de casă, compatibilă cu asistenți vocali precum Amazon Alexa sau Google Assistant, cât și o boxă Bluetooth pe care o poți lua după tine oriunde.
Desigur, boxa se integrează imediat cu alte boxe Sonos și poți controla redarea prin aplicația de mobil dedicată, putând muta sunetul de pe o boxă pe alta. Interesant este însă că atunci când vii cu boxa conectată pe Bluetooth acasă, iar aceasta redă sunet de pe telefon, poți ține apăsat lung pe butonul Play, iar sunetul este automat mutat pe cea mai apropiată boxă Sonos conectată la sistemul de acasă (Sound Swap).
Printre tehnologiile care separă Sonos Roam de alte boxe portabile se numără TruePlay, care ajustează egalizatorul audio automat în funcție de mediul în care te afli, sau Automatic Switching, care trece boxa de pe Wi-Fi pe Bluetooth și înapoi automat, atunci când folosești boxa acasă sau în mod portabil. Pentru utilizatorii de dispozitive Apple, boxa este de asemenea compatibilă și cu standardul AirPlay 2.
Sonos Roam este disponibilă de astăzi, 9 martie la pre-comandă și se lansează în magazine pe data de 20 aprilie. Prețul este de 889 lei, iar boxa va fi disponibilă în două variante de culoare: Lunar White și Shadow Black.