Un „virus” de telefon ar putea fi soluția pentru a studia mai bine răspândirea de virusuri. Universitățile din Queensland și Melbourne, în colaborare cu MIT au dezvoltat un virus virtual, care se transmite prin Bluetooth între dispozitive. Acesta nu afectează funcționarea acestora, ci dorește să simuleze răspândirea unui virus în societate, cu proprietăți similare cu ale COVID-19.
Este vorba despre un virus care poate să se răspândească doar atunci când „gazda” este în proximitatea altor dispozitive prin Bluetooth. De asemenea, virusul poate dispărea de la sine după o perioadă de timp, așa că pot fi studiate și efectele izolării odată cu cele ale răspândirii și vitezei de răspândire.
Astfel, dacă ai un dispozitiv „infectat” și stai în izolare, acesta s-ar putea „vindeca” de la sine, fără să mai poată transmite virusul către altele.
Cercetătorii celor trei instituții au publicat o lucrare științifică în Patterns Journal, care explică modul în care acest virus, Safe Blues, funcționează și cum ar putea să ajute la cercetarea epidemiilor și pandemiilor în viitor. Acesta are parametri virali precum timpi de incubare, niveluri de infectare, poate să sufere mutații de la un dispozitiv la altul și are un timp de „expirare”.
Doar atunci când telefoanele sunt în proximitate foarte mare acesta poate să fie transmis, însă nu toate transmisiile care au loc sunt din aceeași tulpină. Avantajul unui astfel de software față de studiile reale pe persoane infectate cu COVID este că poți afla exact numărul de infectări în orice moment și le poți monitoriza în timp real. În cazul persoanelor este mult mai greu să identifici contacții.
Cercetătorii au mai dezvoltat și o aplicație de Android pentru teste în cadrul unui campus pentru a testa mai întâi acest „virus virtual”. Scopul principal al acestui software este să furnizeze date pentru algoritmi de machine learning, pentru a putea avea o imagine mai clară asupra răspândirii COVID-19.
sursa: Android Authority, Patterns Journal