Wikimedia Foundation, organizația care se află în spatele enciclopediei online Wikipedia, urmează să lanseze un nou serviciu plătit. Nu trebuie însă să ne îngrijorăm, întrucât accesul la informațiile de pe Wikipedia vor fi întotdeauna gratuite pentru utilizatorii de rând, finanțarea serviciului fiind realizată în principal din donații. Totuși, companiile care folosesc informațiile de pe Wikipedia vor putea din 2021 să se înregistreze pentru serviciile Wikimedia Enterprise, pentru acces la capabilități noi prin intermediul unor API-uri.
Deja există o versiune gratuită de API care poate să descarce conținut de pe Wikipedia pentru a-l afișa în alte locuri, însă varianta premium ar trebui să faciliteze transferuri mai rapide de date, formatare în funcție de nevoile clientului și opțiuni extra pentru sortarea informațiilor și articolelor, cât și pentru publicarea lor. Asta ar eficientiza procesul de acces la datele de pe Wikipedia pe alte site-uri care folosesc deja informațiile enciclopediei.
O capabilitate care va fi disponibilă doar pentru versiunea plătită ar fi posibilitatea de a folosi doar informațiile votate de cei mai mulți membri ai comunității Wikipedia și nu obligatoriu cele mai noi modificări, care ar putea sau nu să fie corecte.
În prezent, multe companii care folosesc API-ul Wikipedia au angajați care trebuie să „curețe” manual textele care sunt trase din articole și să le formateze mai bine pentru site-urile proprii. Wikimedia Enterprise ar putea fi folosit însă în special de companii precum Apple, Amazon, Google sau Facebook, care beneficiază de căsuțe de informații sau asistenți virtuali care folosesc Wikipedia drept sursă de informare.
La fel ca în cazul donațiilor pentru utilizatori, Wikimedia Foundation spune că nu va obliga companiile să plătească pentru aceste servicii, API-urile gratuite fiind în continuare disponibile. Totuși, anumite probleme pe care acestea le au în prezent ar putea fi rezolvate cu abonamentul la varianta premium.
sursa: Wired