OnePlus a făcut pasul către zona premium încă din 2020, însă modelul 8 Pro încă nu se ridica la nivelul concurenței la un capitol important: camera foto. Da, telefonul folosea o cameră mult mai performantă decât modelele OnePlus din trecut, dar în comparație cu iPhone, Samsung și Huawei, considerate cele mai bune în diverse scenarii, apăreau câteva neajunsuri. În 2021 însă, OnePlus crede că a găsit soluția și prezintă modelele 9 și 9 Pro drept smartphone-uri cu sisteme foto de top, realizate în parteneriat cu Hasselblad, celebrul producător suedez de camere foto și optică. Este însă un parteneriat de acest gen de ajuns pentru a ajunge din urmă concurența?
OnePlus are deja o filosofie de design destul de bine stabilită. În ultimii ani, telefoanele sale de top s-au dovedit a fi produse cu adevărat premium, construite din cele mai bune materiale, cu o formă confortabilă, carcase plăcute la atingere și câteva elemente proprii, care nu se regăsesc în altă parte.
OnePlus 9 Pro nu se depărtează foarte mult de această idee, folosind din nou un ecran acoperit cu sticlă curbată la margini, o ramă metalică și un spate din sticlă foarte atrăgător. De data aceasta însă, spatele are o textură lucioasă. Modelele OnePlus 7 Pro și 8 Pro au popularizat în piață carcasele mate, însă 9 Pro se întoarce la un „magnet de amprente”.
Este o decizie ciudată, mai ales când majoritatea telefoanelor „premium” sunt acum realizate din sticlă mată. Măcar OnePlus a încercat să facă ceva diferit în materie de design, culoarea modelului testat folosind o culoare gri intensă în partea de sus, care se transformă treptat într-o adevărată oglindă în partea de jos. Din păcate, fără o husă de protecție, acest telefon nu va fi niciodată „curat”, tocmai din acest motiv.
Modulul de cameră este cel mai „nou” element de pe acest telefon, dimensiunile crescute sugerând un upgrade semnificativ la nivelul camerelor. Avem de a face cu un modul ridicat de două ori, similar cu ce vedem pe iPhone 11 și 12, cu doi senzori mari și doi mai mici, alături de un modul de focalizare laser și logo-ul Hasselblad.
În rest, avem un telefon cu un ecran perforat în colțul din stânga-sus, cu un slider care controlează profilurile sonore (silent, vibrații și sunet), butonul de power sub el și butoanele de volum pe partea opusă. OnePlus 9 Pro nu oferă un slot pentru carduri, dar integrează funcționalitate dual-SIM, pentru cei care au nevoie de așa ceva. Desigur, nu avem de a face cu un telefon cu jack, port-ul USB-C fiind singurul de pe dispozitiv.
Este important de menționat că OnePlus 9 Pro este acum complet comparabil în funcționalități cu modelele de top ale concurenței: are rezistență la apă la standardul IP68, are încărcare wireless și NFC și vine și cu beneficii extra. De exemplu, are chiar și accesorii în pachet, ceva ce am început să nu mai vedem de câteva luni bune în gama de top. Este vorba despre un adaptor de priză de 65W, un cablu de încărcare cu mufă USB-C la ambele capete și o husă de protecție. Ba chiar telefonul vine și cu o folie de protecție din plastic, aplicată din fabrică peste ecran.
Este posibil ca ecranul lui OnePlus 9 Pro să fie cel mai performant de pe piață în acest moment. Fără a avea la dispoziție echipament dedicat care să confirme acuratețea culorilor și luminozitatea de peste 1.300 nits, voi merge pe mâna măsurătorilor profesionale de la DisplayMate. Pentru ochiul meu neantrenat, ecranul QHD cu refresh rate la 120 Hz oferă de departe una dintre cele mai bune experiențe de utilizare de pe un telefon mobil. Sigur, există și alte dispozitive cu refresh rate mai mare deja, la 144 sau 165 Hz, dar nu doar viteza duce la o experiență de top.
Ecranul lui OnePlus 9 poate să scadă până la o frecvență de 1 Hz, deci în momentele în care nu se mișcă nimic pe ecran, acesta poate să consume mai puțină energie decât altele din piață care scad până la minimum 10-11 Hz. Apoi, avem rezoluția, care este puțin exagerată, la fel ca pe Galaxy S21 Ultra. Pe un ecran de 6,7”, diferența dintre Full HD și QHD ar putea să nu fie evidentă imediat. Probabil din acest motiv și OnePlus configurează standard telefonul în rezoluție Full HD din fabrică. Trecerea manuală la QHD duce la un consum mai mare de energie.
Am fost puțin dezamăgit de faptul că OnePlus nu a luat exemplul altor producători și nu a renunțat încă la marginile curbate ale ecranului, dar măcar nu sunt exagerat de curbate. Din cauza curburii însă, folia aplicată peste ecran poate deranja atunci când realizezi gestul pentru „back” atunci când folosești navigația cu gesturi. Din acest motiv, ecranul de pe OnePlus 9 ar putea fi chiar mai plăcut în utilizare pentru o parte dintre utilizatori.
Este greu să găsești ceva în neregulă cu acest ecran și probabil că până la lansarea următorului flagship de la Samsung, care ar putea fi abia în 2022, acesta va rămâne cel mai bun ecran de pe un smartphone.
OnePlus nu produce doar unele dintre cele mai performante dispozitive în teste de performanță sintetice, ci reușește an de an să mențină un nivel de performanță ridicat în utilizare reală. Și asta este valabil și în cazul lui OnePlus 9 Pro. Acesta este probabil unul dintre cele mai rapide dispozitive mobile de pe piață, răspunzând instant la orice comandă.
Tind să cred că nu este vorba doar despre procesorul puternic, memoria RAM suficientă și ecranul rapid. OnePlus a optimizat foarte bine software-ul, în special la nivelul animațiilor de tranziție între meniuri, pentru a asigura o experiență mult mai fluidă decât în cazul concurenței, care folosește în mare parte aceleași componente, sau măcar unele comparabile.
Dar asta nu înseamnă că nu a fost oferită atenție și performanței brute. Cu Snapdragon 888 la bord, e greu de crezut că un telefon nu poate performa la un nivel înalt, iar rezultatele testelor de performanță dovedesc că OnePlus 9 Pro este unul dintre cele mai puternice de pe piață în acest moment. Nu există niciun caz de utilizare pe care să nu îl ducă la bun sfârșit într-un timp extremd e scurt, iar, datorită camerelor performante dar și procesorului care „duce”, acesta devine și primul telefon care poate filma în 4K la 120 de cadre pe secundă. Având în vedere că multe telefoane nu filmează nici 4K la 60 de cadre pe secundă sau abia acum primesc această capabilitate, vorbim despre un pas mare înainte.
OnePlus 9 Pro se dovedește a fi un telefon performant și atunci când vine vorba despre autonomie. Sigur, nu este un telefon de două zile, performanța ridicată și ecranul fiind consumatori destul de mari, iar dacă ai și un abonament cu 5G activ și locuiești într-o zonă cu acoperire, probabil că nu va depăși o zi de utilizare obișnuită. Din fericire, telefonul îți oferă posibilitatea de a reduce atât rezoluția, cât și refresh rate-ul, dacă ai nevoie să „economisești” puțină energie pe parcursul zilei.
Dar cel mai mare avantaj este faptul că se încarcă foarte repede. Cu adaptorul din pachet, de 65W, telefonul se încarcă complet in aproximativ jumătate de oră, în timp ce încărcarea wireless folosind adaptorul proprietar OnePlus (care se vinde separat), poate încărca telefonul în 45 de minute. Având la dispoziție pentru testare doar un încărcător wireless Qi obișnuit, în acest mod, telefonul necesită peste două ore pentruo încărcare completă. Totuși, poți conecta telefonul la priză pentru câteva minute pentru a prelungi distanțele între încărcările complete.
În medie, ar trebui să poți folosi OnePlus 9 de dimineață până seara, cu 5-6 ore de utilizare cu ecranul pornit. Un utilizator mai „light” ar putea „stoarce” și două zile complete.
Fanii OnePlus au fost cam supărați după lansarea Oxygen OS 11, care renunță la „rădăcinile” Android-ului „stock” și adoptă o interfață mai apropiată de One UI de la Samsung. Cred însă că OnePlus a luat o decizie corectă și oferă acum una dintre cele mai arătoase versiuni de Android, care are toate butoanele la locul lor, este ușor de navigat și de înțeles și care se potrivește mai bine pentru ecranele de dimensiuni mari din prezent, aducând multe elemente ale interfeței în partea de jos.
Dar probabil cea mai bună veste legată de Oxygen OS 11 este faptul că software-ul este complet lipsit de bloatware. Singura aplicație non-Google sau non-OnePlus preinstalată este Netflix, care este necesară pentru a putea primi certificare din partea serviciului de streaming. Fără Netflix preinstalat, telefonul nu ar putea reda clipuri în format HD și HDR de pe acest serviciu. Cu siguranță însă, includerea Netflix din fabrică este apreciată de mulți. Și așa telefoanele OnePlus scapă de aplicația Facebook, care nu putea fi dezinstalată de pe versiunile anterioare de Oxygen OS.
Dacă este ceva ce nu mi-a plăcut la software-ul OnePlus este faptul că vine cu funcții dezactivate din fabrică, lucru care îmi sugerează că producătorul nu are foarte mare încredere în ele, sau activarea lor poate afecta negativ experiența de utilizare. Caz în care mă întreb de ce le-au mai integrat. De exemplu, telefonul vine configurat în Full HD, nu QHD. La fel cum făcea si Samsung în trecut. Dacă rezoluția QHD afectează durata de utilizare, mă gândesc că mai bine faci un telefon fără ecran QHD. Ar fi și mai ieftin.
O situație similară apare în cazul funcției Always On Display. Aceasta este dezactivată din fabrică și necesită activare manuală. Adevărul este că activarea acestei funcții chiar afectează autonomia. Am sesizat de-a lungul unei zile un consum cu 10-15% mai mare decât fără Always On Display. Și asta se întâmplă pentru că OnePlus setează o luminozitate foarte mare pentru această funcție. Pe alte dispozitive am sesizat un consum mai mare cu 5-10% în medie, dar și luminozitatea elementelor afișate era mai scăzută.
Dar dau atât de multă importanță acestie funcții pentru că este necesară pe acest model. Fără aceasta, nu poți debloca rapid telefonul. Dacă ecranul nu este deja activ, este necesară o atingere preliminară, care să activeze senzorul de amprentă din ecran, care abia apoi poate fi folosit. Există și raise to wake, dar în situațiile în care telefonul este deja pe masă, trebuie mai întâi activat ecranul cu o atingere (sau două) și abia apoi poți debloca ecranul cu amprenta. Pe alte dispozitive nu am sesizat astfel de probleme. Ba chiar pe Samsung merge deblocarea și cu ecranul stins chiar și fără Always On Display, probabil singurul avantaj real al tehnologiei ultrasonice.
Dar dacă tot am amintit despre senzorul de amprentă, în afară de faptul că acesta este mai greu de „activat” fără Always On Display, acesta este unul foarte bun, așa cum ne-am obișnuit pe telefoanele OnePlus de câțiva ani deja. Este unul dintre cei mai rapizi de pe piață și poate identifica degetul din mai multe poziții. Am întâlnit recent probleme cu senzori de amprentă integrați în ecran, care necesitau utilizarea degetului din exact aceeași poziție precum cea pe care am folosit-o pentru înregistrare. Nu este cazul aici.
Și difuzoarele audio se prezintă foarte bine, fiind comparabile cu ceea ce oferă concurența în gama premium. Avem frecvențe înalte și medii bine definite, alături de frecvențe joase mai slabe, dar ușor de identificat. Desigur, difuzoarele de dimensiuni mici își arată limitările chiar și pe telefoanele de top. Doar cele de pe dispozitive de gaming precum modelele ROG Phone de la ASUS, cu difuzoare cu incinte ceva mai mari și orientare frontală, pot oferi un sunet mai bogat decât ceea ce găsim pe OnePlus 9 Pro.
OnePlus a pariat în 2021 pe camera foto ca element principal care va diferenția modelul 9 Pro de modelele de top din trecut și, în mare parte, strategia pare să fie una de succes. Parteneriatul cu Hasselblad este unul pe termen lung, dar momentan nu pare să implice hardware personalizat. Avem însă de a face cu o serie de modificări în interiorul aplicației de cameră. În primul rând, avem o coloristică cu un contrast mai puternic și nuanțe diferite față de ce oferea OnePlus anterior. Apoi, avem un buton portocaliu de declanșare, similar cu cel de pe camerele Hasselblad, alături de un sunet de declanșare specific acestora.
Pot spune că nu sunt complet impresionat de schimbările aplicației, în principal pentru că sunetul pare să se declanșeze cu întârziere. La fel și fotografiile. Ideal este să mai stai măcar o secundă pe loc, după ce auzi sunetul de declanșare, pentru a nu risca să realizezi un cadru mișcat. Probabil că OnePlus va rezolva această problemă cu un update de software.
Camerele însă, cel puțin cele două principale, bine evidențiate pe spate, sunt foarte bune. Camera ultra-wide are șanse să fie cea mai bună de acest gen de pe piață, depășind soluțiile de la Samsung și Huawei pe timp de zi, în timp ce camera principală reușește să capteze detalii foarte bune și are o coloristică extrem de plăcută. Ba chist și la capitolul fotografie nocturnă, cred că OnePlus 9 Pro are șanse să fie cel mai bun telefon de pe piață. Greu de spus cu exactitate fără alte modele concurente la îndemână pentru un test side-by-side. Dar ce am văzut după testele personale este că OnePlus 9 Pro realizează cadre foarte detaliate în lumină slabă, iar captura lor este destul de rapidă, în comparație cu Samsung, de exemplu. În schimb, cadrele de noapte pe ultrawide sunt doar bune. Se vede lipsa detaliilor și chiar și o diferență la nivelul culorilor.
Din păcate, modul nocturn funcționează doar pe camerele ultra-wide și wide. Camera cu zoom, deși OK pe timp de zi, nu poate fi folosită în modul Nightscape și nici pentru filmare 4K. M-aș fi așteptat la mai mult de la canera cu zoon a unui telefon de top. Apple și Samsung oferă acum filmare 4K în 60 de cadre pe secundă pe toate camerele, de exemplu.
Dar OnePlus are și câteva avantaje față de concurență, chiar dacă zoom-ul este puțin dezamăgitor. În primul rând, este primul telefon care filmează în 4K la 120 de cadre pe secundă. Totuși, nu face asta în modul slow motion, ci în mod „standard”, la viteză normală. Pentru slow motion va trebui să scoți clipul pe un computer și să îl încetinești într-un software dedicat. Modul slow motion filmează în 1080p la 120 sau 240 de cadre pe secundă, sau chiar în 720p la 480 de cadre pe secundă.
Vestea bună este că filmările realizate cu OnePlus 9 Pro sunt de calitate, comparabile sau chiar mai bune în anumite situații față cele de la Samsung. Avantajul OnePlus 9 Pro este însă că are doi senzori similari pe cele două camere principale, putând filma la fel pe ambele, inclusiv în 8K. Astfel, acesta este primul telefon care poate filma în 8K pe două camere, nu doar pe cea principală. Acum dacă filmarea în 8K pe un telefon merită, rămâne la latitudinea creatorilor de conținut. Se pare însă că stabilizarea optică funcționează decent și în 8K și chiar și în 4K la 120 de cadre pe secundă. Desigur, există și un mod de filmare „super stabil”, cu stabilizare electronică, care poate fi activat doar în 1080p și 4K la 30 de cadre pe secundă.
Și un ultim avantaj este modul „super macro”, care funcționează pe camera ultrawide. OnePlus demonstrează din nou că nu este nevoie de o cameră „macro” dedicată pentru fotografii macro de calitate, rezultatele fiind foarte bune, atât timp cât avem de a face cu lumină destulă.
Niciun sistem de camere pentru mobil nu este perfect, însă cel de pe OnePlus 9 Pro pare să pună accent pe ceea ce contează. Zoom-ul există, dar este mai puțin important, așa că primește un senzor mai modest, în timp ce camerele ultrawide și wide sunt printre cele mai performante de pe piață. Și dacă vă întrebați ce face cea de-a patra cameră, ei bine, mai nimic. Este o cameră alb-negru care, în teorie, ajută la amplificarea detaliilor din fotografii și la realizarea modului portret (care este foarte bun, inclusiv pe camera frontală). Iar focalizarea este foarte rapidă și precisă în toate situațiile.
OnePlus s-a apropiat foarte mult de și chiar a depășit concurența cu OnePlus 9 Pro. Cert este că cei mai mulți utilizatori nu vor fi dezamăgiți de performanța acestui sistem camere și probabil că aceasta poate să facă chiar mai multe decât au aceștia nevoie. Filmările în 4K la 120 cadre pe secundă sau în 8K sunt încă ceva ce mulți nu vor folosi în realitate după ce vor vedea cât de mult spațiu ocupă aceste clipuri.
OnePlus 9 Pro poate în sfârșit să fie considerat un adevărat telefon „premium”, cu tot ce aduce acest statut: performanță de top din toate punctele de vedere, funcționalități extra precum încărcare foarte rapidă, încărcare wireless și rezistență la apă, dar și un preț pe măsură. Prețurile OnePlus au tot crescut de la an la an, iar acum, OnePlus 9 Pro pornește de la 4.599 lei pentru varianta de bază, cu 8 GB RAM și 128 GB stocare și 4.999 lei pentru 12 GB RAM și 256 GB stocare. În comparație cu concurența directă, prețul este încă mai mic, iar acest lucru ar putea să convingă mai mulți utilizatori din categoria celor care cumpără telefoane de top să treacă la OnePlus odată cu această generație. Și, ca să răspund la întrebarea de la început, se pare că da, un parteneriat cu Hasselblad a fost de ajuns pentru a câștiga ultimii centimetri necesari pentru a aduce telefoanele OnePlus la același nivel cu modelele concurente.
+ Construcție de top
+ Printre cele mai performante smartphone-uri de pe piață
+ Cel mai bun ecran de pe piață
+ Camere wide și ultrawide de top, cu funcții chiar peste concurență
+ Vine cu încărcător rapid, husă și folie în pachet
+ Unul dintre puținele telefoane cu buton fizic pentru profiluri sonore
- Anumite funcții sunt implicit dezactivate
- Camera cu zoom nu se ridică la nivelul celorlalte
- Capacul de pe spate este foarte lucios, devenind rapid un „magnet de amprente”