Vehiculul care poate reduce la zero emisiile poluante în orașe nu este mașina electrică, ci bicicleta, potrivit unui nou studiu.
În 2020, doar unul din 50 de automobile noi vândute la nivel global a fost unul integral electric. În ritmul actual, vor trece 15-20 de ani până să fie înlocuită cu astfel de modele flota mondială de vehicule care folosesc combustibili tradiționali.
Combaterea erficientă a poluării este posibilă prin reducerea utilizării de vehicule motorizate, în special de mașini personale.
Autoritățile trebuie să încurajeze două activități pentru ca orașele să ajungă mai repede la un nivel de poluare zero: deplasarea pe bicicletă (clasică sau electrică) și mersul pe jos.
Potrivit unui studiu recent, bicicletele sunt mult mai importante chiar și decât mașinile electrice în lupta cu emisiile poluante, deoarece generează emisii poluante de 10 ori mai mici, la fiecare deplasare, decât acestea și de 30 mai mici decât automobilele cu motoare cu ardere internă. În calcul a fost luată și poluarea realizată în timpul procesului de construcție al vehiculelor.
Citește și: Chiar sunt mașinile electrice mai bune pentru planetă?
Cercetătorii au analizat stilul de viață al aproximativ 4.000 de oameni din orașele Londra, Antwerp, Barcelona, Viena, Orebro, Roma și Zurich. Cei care au folosit bicicleta zilnic au generat cu 84% mai puține emisii decât cei care nu au făcut acest lucru.
Folosirea bicicletei în locul mașinii o singură zi pe săptămână a redus, pentru o persoană, amprenta de CO2 cu 3,2 kg. Este echivalentul parcurgerii unei distanțe de 10 km cu o mașină cu motor cu ardere internă sau la trimiterea a 800 de e-mailuri.
Pandemia, deși va rămâne un moment întunecat în istorie, a avut și multe efecte pozitive. De exemplu, jumătate din reducerea emisiilor de CO2 din 2020 se datorează utilizării mai reduse a vehiculelor cu motoare.
Sursa: ScienceDirect.com