O nouă criptomonedă numită Chia Coin determină deja „minerii virtuali” să cumpere în masă hard disk-uri și dispozitive SSD.
Pornind de la ideea că acceleratoarele grafice și dispozitivele ASIC Miner dedicate au devenit prea dificil de procurat, un dezvoltator a creat o nouă criptomonedă care substituie metoda proof of work cu un model de tip ”proof of space and time”, unde resursa principală folosită în activitatea de minare este spațiul de stocare în volum cât mai mare. O altă motivație folosită este nevoia pentru o criptomonedă mai prietenoasă cu mediul înconjurător, a cărei generare și administrarea un consum prea mare de energie cu activitatea de minare.
În mod previzibil, tot mai mulți antreprenori din China au început deja să profite nișa nou apărută în activitatea de generare criptomonedelor, cumpărând dispozitive de stocare într-un ritm alarmant.
Dezvoltatorul din spatele criptomonedei Chia este Bram Cohen, creatorul BitTorrent. Acesta dorește să folosească spațiul disponibil pe dispozitivele de stocare pentru criptomoneda sa, deoarece SSD-urile și hard disk-urile consumă mai puțină energie, sunt mai ieftine și sunt ușor disponibile în comparație cu unitățile GPU-uri folosite pentru exploatarea Ethereum.
Anticipând oportunitatea pentru profit, minerii virtuali s-au pus deja la treabă cumpărând toate dispozitivele de stocare pe care le pot găsi, generând criptomoneda care nici măcar nu a fost listată încă la tranzacționare. Procesul de generare a monedei Chia necesită o mare cantitate de spațiu liber și implică un număr foarte mare de citire și scriere. Altfel spus, dispozitivele SSD sunt transformate într-un consumabil pentru minerii virtuali, care vor avea nevoie de un flux constant de noi SSD-uri.
Pornind de la acest criteriu, putem aprecia deja că anduranța dispozitivelor de stocare este la fel de importantă ca viteza. SSD-urile pentru consumatori ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru minerit datorită anduranței lor mai reduse, costul de achiziție neputând fi amortizat suficient înainte ca dispozitivul să fie aruncat la gunoi. Astfel, rămân hard disk-urile și SSD-urile adresate centrelor de date, respectiv, cele adresate utilizatorilor entuziaști și PC-uri de gaming cu nivel de performanță ridicat.
Potrivit datelor obținute de la furnizori, minerii interesați de criptomoneda Chia au achiziționat cantități mari de hard diskuri cu capacități cuprinse între 4TB și 18TB. În zona Hong Kong, cererea crescută a declanșat deja creșteri speculative ale prețurilor, de la 200 HKD (26 USD) la 600 HKD (76 USD). Jiahe Jinwei, un mare producător de SSD din China, a raportat că toate SSD-urile sale de 1 TB și 2 TB NVMe M.2 de înaltă performanță și Gloway sunt epuizate. De asemenea, a menționat că se iau măsuri pentru a împiedica minerii să cumpere cantități mari de SSD-uri pentru consumatori, crescând în același timp aprovizionarea lor și dezvoltând unități specifice mineritului.
Vestea proastă este că, spre deosebire de acceleratoare grafice, SSD-urile pentru „minerit” care vor ajunge într-un târziu pe piața second-hand ar putea fi prea uzate pentru a mai putea fi folosite în continuare, constituind un real pericol la adresa datelor (și buzunarelor) consumatorilor slab informați.s