Există o mulţime de motive pentru care se merită să faci cumpărături online. Toate cheltuielile sunt pe extrasul de cont, selecţia de produse este enormă, poţi face cumpărături la orice oră şi din orice loc în care ai conexiune la internet, iar transportul este rapid. Practic, poţi comanda o husă de telefoane, duminică seara, de la o cabană montană, iar luni dimineaţa, când ajungi acasă, te va suna curierul să îţi livreze coletul.
Atunci când foloseşti smartphone-ul pentru a face cumpărături online, e important să fii atent la siguranţa serviciilor pe care le foloseşti, în privința datelor cu caracter personal, inclusiv cele de pe cardul de cumpărături. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îți achiziționezi produsele dorite în siguranță.
Peste 70% dintre utilizatorii de smartphone-uri folosesc telefonul pentru a face cumpărături online, iar acest lucru poate fi făcut de pe un site sau folosind o aplicaţie mobilă. Dacă eşti un împătimit al sesiunilor de shopping pe internet, pentru a fi în siguranţă, îţi recomandăm să foloseşti aplicaţia comerciantului, descărcată doar de pe Google Play sau App Store, pentru a te asigura că este aplicația originală. Cei doi giganţi, Google şi Apple, verifică toate aplicaţiile înainte de a le pune la dispoziţia utilizatorilor de smartphone-uri.
Indiferent dacă faci cumpărături de pe un telefon mobil sau de pe un computer, un antivirus îţi poate oferi un plus de siguranţă. Acesta are inclus, pe lângă protecţia împotriva viruşilor, şi posibilitatea de protecţie a identităţii la adăugarea datelor în pagina de finalizare a comenzii. În plus, unii producători de programe antivirus oferă un browser protejat care nu permite altor aplicaţii să injecteze fragmente de cod. Acesta poate fi folosit în siguranţă pentru operaţiunile bancare şi cumpărăturile online.
Atunci când faci cumpărături online, asigură-te că site-ul comerciantului este sigur. Poţi face acest lucru uitându-te la adresa lui. Dacă aceasta începe cu https://, atunci magazinul online are instalat un certificat SSL, ce are rolul de a securiza schimbul de informații pe internet. Mai exact, certificatul SSL criptează informațiile, astfel încât ele să nu poată fi decriptate decât de serverul căruia îi sunt adresate. Acest lucru garantează că datele nu vor fi furate sau modificate.
Unele companii care oferă servicii bancare, pun la dispoziţia clienţilor posibilitatea de a genera şi utiliza carduri virtuale. Acestea funcţionează ca şi cele obișnuite, doar că nu există fizic. Odată ce este generat din aplicaţie, un card bancar virtual poate fi folosit doar pentru o singură plată, iar apoi se şterge definitiv.
În final, trebuie menţionat şi faptul că este important să nu oferi nimănui datele de pe card (număr, data de expirare şi codul CVV2) şi să nu accesezi link-uri sau fişiere pe care le-ai primit din e-mail-uri, sms-uri sau mesaje pe social media care ţi se par ciudate. Dacă simţi că ai fost victima unor infractori cibernetici, e important să anunţi emitentul cardului şi organele de poliţie. În acest articol găseşti şi câteva recomandări din partea poliţiei, pentru a te proteja de înşelăciunile de tip phishing. Spor la cumpărături!
Sursa foto: Freepik