Gioteck este un producător de accesorii de gaming cu ceva vechime în piață, în special în Marea Britanie și SUA. Produsele sale nu sunt unele obligatoriu „premium”, ci oferă alternative mai ieftine pentru gameri, în special pentru cei care se joacă pe console. Gioteck a lansat produsele sale și în România de curând și a trimis la test o selecție de accesorii, în special pentru consola Nintendo Switch, dar unele sunt compatibile și cu alte console sau pot fi folosite chiar și pe PC.
Am primit la test un pachet format din controllerele JC-20, alternative la Joy-Con-urile de la Nintendo, un pachet cu căști și husă de transport pentru Nintendo Switch numit TX30 Megapak, o protecție pentru ecran din sticlă temperată pentru Switch și, în cele din urmă, un pachet Thumb Grips Mega Packs pentru controllere de Xbox One.
Să le luăm pe rând, începând cu accesoriile pentru Nintendo Switch:
Pachetul JC-20 vine cu tot ceea ce ai nevoie pentru a înlocui o pereche de Joy-Cons originale sau pentru a adăuga un set în setup-ul tău pentru un jucător doi. Acestea funcționează exact așa cum te-ai aștepta, putând fi atașate direct la consolă pentru a fi folosite în mod portabil, sau pot fi folosite împreună pe un dock, sau chiar fi folosite independent unul de celălalt.
În pachetul JC-20 Controllers de la Gioteck se regăsesc cele două controllere, un dock pentru a le transforma într-un controler mai mare, alături de un cablu de încărcare USB-A care se bifurcă în două mufe USB-C. Asta pentru că, spre diferență de Joy-Cons, aceste controllere nu pot fi încărcate de la consola Nintendo Switch și necesită încărcare de la un port USB, fie de pe consolă, fie de la un alimentator de priză.
Conectarea la consola Nintendo Switch este destul de simplă și similară cu cea a unui controller original Nintendo. Pornești controllerele apăsând pe oricare dintre butoane, iar din meniul consolei alegi conectarea unui nou controller. Aceste vor fi identificate rapid și se vor conecta la consolă fără probleme, funcționând asemeni unui Joy-Con original.
Gioteck a integrat în aceste controllere și vibrații, cât și senzori de mișcare, însă lipsesc două componente de pe cele original: port-ul infraroșu de pe Joy-Con-ul dreapta, cât și funcționalitatea NFC. Astfel, aceste controllere nu pot fi folosite alături de figurine Amiibo, de exemplu. Vibrațiile sunt însă din cele „tradiționale”, nu HD Rumble, deci mai degrabă similare cu vibrațiile unui telefon, decât cu senzația haptică oferită de controllerele originale de Nintendo Switch.
Din punct de vedere al design-ului, controllerele JC-20 sunt semnificativ mai mari decât Joy-Con-urile originale și sunt realizate dintr-un plastic mai „banal”. Cele originale au o carcasă ușor cauciucată, mai puțin alunecoasă. Totuși, aceste controllere au un avantaj față de cele originale, în special pentru cei cu mâini mai mari: au o parte bombată în spate, oferind o prindere mai bună și mai confortabilă în sesiuni mai lungi de joc. Greutatea este însă similară, deci nu va adăuga greutate în plus, ceva important pentru cei care folosesc Switch în mod portabil. Totuși, consola este semnificativ mai mare în lateral și în grosime atunci când are JC-20 atașate.
Butoanele sunt similar dispuse pe suprafața controllerelor cu cele originale, dar parca sunt ceva mai bine „aerisite”. Totuși, senzația de apăsare a butoanelor nu este la fel de satisfăcătoare precum oferă cele de la Nintendo. Fiecare buton are un click specific, însă cursa este ceva mai lungă pentru fiecare buton, oferind senzația că sunt ceva mai „moi”. D-Pad-ul seamănă în design cu cel de pe controllerele de PlayStation și este o ocazie ratată să fi fost realizat în formă de „plus”, pentru a fi mai confortabil în jocuri de tip platformer. Apar și două butoane noi pe aceste controllere: două butoane „turbo”.
Stick-urile analogice, în schimb sunt foarte diferite față de cele originale. Sunt parcă mai „tari” în mișcare și automat mai puțin precise. Probabil că într-un shooter online în care precizia e importantă, nu vor fi foarte plăcute în utilizare. De asemenea, nu este clar dacă acestea vor suferi aceleași probleme precum cele originale, la care după un timp apare efectul de „drift”.
Desigur, prețul este cel care de multe ori duce la cumpărarea unui controller original față de unul 3rd party, iar setul JC-20 de la Gioteck se găsește în România la aproximativ 200 lei, aproximativ 50% mai mic față de prețul pentru un set original. Astfel, pentru un controller pentru „player 2”, sau pentru cei care vor un „grip” mai bun pentru Nintendo Switch, ar putea fi justificat prețul.
În pachetul TX30 MEGAPAK se regăsesc trei accesorii pentru Nintendo Switch, care pot fi cumpărate și împreună și separat.
Mai întâi avem căștile Gioteck TX30, o pereche de căști „entry-level”, care par a fi construite mai degrabă pentru copii decât pentru adulți. Asta pentru că sunt de dimensiuni destul de mici, fiind necesară extinderea la maximum pentru a putea sta confortabil pe capul meu și apoi pentru că sunt destul de ieftine și construite exclusiv din plastic.
Căștile au o textură lucioasă de jur împrejur, doar cupele fiind mate. De asemenea, cablul este extrem de scurt, iar microfonul este inclus pe fir, ceea ce sugerează că este o pereche de căști realizată pentru a fi folosite pe Switch în mod portabil. Dacă aveți un smartphone cu jack, pot fi folosite și la el. La 100 lei, sunt căști fără prea multe pretenții, iar sunetul și calitatea construcției sunt în ton cu prețul. Nu par că s-ar strica sau rupe de la utilizare obișnuită, însă faptul că totul este din plastic sugerează că la un șoc mai puternic, ceva ar putea ceda.
Calitatea sunetului este decentă, dar nu impresionantă. Gioteck a „acordat” aceste căști pentru a se concentra mai mult pe bas, ignorând frecvențele înalte. Rezultatul este un sunet puțin infundat, iar în jocuri cu multe explozii, sunetele puternice acoperă orice altceva. Totuși, par genul de căști pe care să le cumperi pentru un copil, fără să îți pară rău de investiție dacă pățesc ceva, fiind ieftin de înlocuit în caz de accidente neprevăzute. Nici volumul nu este foarte puternic, ceea ce este bine pentru copii, întrucât nu le va afecta auzul dacă dau volumul prea tare.
Cupele sunt destul de confortabile, fiind acoperite cu burete moale și un material textil plăcut, dar pentru urechile unui adult ar putea deveni obositoare după o perioadă, întrucât orificiile la interior sunt de dimensiuni destul de mici și apasă pe ureche.
Husa pentru Nintendo Switch din acest pachet este una de calitate, și este chiar recomandat să cumperi așa ceva dacă vrei să folosești consola în mod portabil. Exteriorul este dintr-un material moale la atingere, însă care acoperă un material mai tare, care păstrează forma. Astfel, consola și ce mai găzduiești la interior, nu vor fi „turtite” de alte obiecte pe care le stochezi în același loc. Probabil că suprafața husei se va deteriora în timp, mai ales dacă e stocată lângă alte obiecte mai dure, dar important e să protejeze consola. La interior există și un buzunar pentru depozitarea unei perechi de căști, unui cablu de alimentare pentru Switch, sau alte accesorii precum jocuri pe carduri fizice. Elasticele vor ține consola bine ancorată, pentru a nu se lovi de alte accesorii care ar putea fi depozitate în husă. Ce mi s-a părut ciudat este că dacă ai atașate controllerele JC-20, Switch-ul nu mai are loc în husă. Poți depozita însă controllerele în buzunarul de sus, separat.
În husă, tot în acest pachet, se găsește și o folie de sticlă temperată pentru Nintendo Switch. Aceasta vine cu cele necesare instalării, adică pentru curățarea ecranului și aplicarea sticlei. Folia de ecran, căștile și husa sunt disponibile și separat, dar acest MEGAPAK, dacă îl găsiți în stoc ar trebui să fie mai avantajos.
În cele din urmă, am testat și un set complet de Thumb Grips de la Giotek, pentru controller de Xbox One. Acestea pot fi folosite în mai multe situații: dacă vi s-au deteriorat stick-urile, aceste „ciupercute” pot să le prelungească viața și să ofere puțin mai multă aderență, datorită suprafeței texturate. Apoi, dacă dorești să protejezi stick-urile unui controller, poți folosi astfel de protecții de la început. La începutul „erei” PlayStation 4, acestea erau foarte populare.
Alte două cazuri de utilizare ar fi pentru cei care vor neapărat aderență în plus și/sau formă convexă pentru stick-uri, acum că toate controllerele au trecut la forma concavă, sau pentru variantele ridicate, pentru un plus de precizie, datorită înălțimii. De altfel, acestea pot fi folosite pentru orice tip de controller (mai puțin pentru Joy-Cons de Switch), întrucât dimensiunile sunt univerale.
Acest pachet vine și cu câte un set pentru fiecare culoare în parte de suprafețe aderente pentru triggerele RT/LT de pe controllerele de Xbox One, care se lipesc pe controller.
Primele impresii despre aceste accesorii sunt pozitive și par să rezolve o problemă pentru o anumită categorie de public. Fie că ai nevoie de o pereche de Joy-Cons mai ieftină, că vrei o pereche de căști de gaming pentru un copil sau ai nevoie de o folie de protecție sau de protecții pentru stick-urile de pe controller, soluțiile Gioteck pot fi acum cumpărate și din România.