După ce Xiaomi a scăpat de problemele pe care le avea în SUA, și compania DJI, cunoscută pentru dezvoltarea de drone de performanță înaltă, scapă acum de o parte dintre acuzații. Anul trecut a fost demarată o anchetă pentru a verifica dacă dronele DJI sunt sau nu sigure pentru utilizarea în cadrul instituțiilor de stat, precum ramuri ale armatei. Se pare că ancheta s-a terminat într-o notă pozitivă pentru DJI: dronele sale sunt conforme. Totuși, compania nu este complet acceptată de SUA.
La fel ca în cazul Huawei, DJI se află în prezent pe Entity List. Totuși, compania chineză se bucură de limitări mai mici, întrucât produsele sale nu depind de tehnologie americană, în timp ce produsele sale încă se vând în magazinele din SUA. Motivele pentru care DJI a intrat pe Entity List sunt pe două planuri. Primul, pentru că nu se știa dacă dronele sale transmit sau nu date către servere din China. Astfel, produsele DJI, chiar dacă erau din gama „Government Edition”, cu anumite capabilități diferite, au fost interzise pentru utilizare în instituțiile de stat din SUA.
Cel de-al doilea motiv este însă legat de persecutarea comunității de uiguri din China. DJI este acuzată de faptul că oferă tehnologii de supraveghere către statul chinez pentru a echipa unitățile de detenție și corecție în care sunt încarcerați uigurii.
Ancheta Pentagonului nu a găsit cod malițios în software-ul dronelor pe care le-a analizat. Dispozitivele testate, modelele Mavic Pro și Matrice 600 Pro, sunt acum din nou „recomandate” pentru utilizare în cadrul instituțiilor de stat. Totuși, există un proiect de lege care ar putea anula această recomandare. Proiectul ar bloca dronele de proveniență chineză în instituțiile de stat timp de cinci ani, începând din 2023.
Astfel, DJI rămâne momentan pe Entity List în SUA, în mare parte pentru legăturile cu guvernul în cazul echipamentelor de supraveghere din centrele de detenție.
sursa: The Verge