ByteDance, proprietarul chinez al rețelei TikTok, a actualizat peste noapte politicile de confidențialitate pentru folosirea platformei de socializare, acordând-uși privilegii sporite asupra datelor utilizatorilor.
Astfel, dacă accepți (sau ai acceptat deja noile condiții de utilizare), proprietarul TikTok obține în mod automat amprenta ta facială și timbrul vocal, spre a fi folosit mai departe pentru identificarea ta. Spre exemplu, datele tale ar putea ajunge la administratorul rețelei de camere video dintr-un mare oraș, simpla ta prezență în orașul respectiv fiind imediat documentată pe baza amprentei faciale deja colectată prin intermediul TikTok. Similar, vocea captată de un microfon conectat la un sistem informat aflat sub controlul unei autorități cu acces la datele respective ar putea „fixa” cu mai mult sau mai puțin succes identitatea ta reală, complet cu locația unde ai fost auzit.
Potrivit noilor condiții de utilizare TikTok, „Putem colecta identificatori biometrici și informații biometrice, așa cum sunt definite în legislația SUA, cum ar fi amprentele feței și amprentele vocale, din conținutul dvs. de utilizator. Unde este cerut de lege, vă vom solicita permisiunile necesare înainte de o astfel de colecție”. Desigur, dacă datele respective ajung să fie procesate în afara SUA, regulile aplicabile se vor supune legislației din țara respectivă.
Anul trecut, administrația Trump a încercat fără succes să interzică TikTok din SUA în totalitate, susținând că proprietatea sa de către ByteDance cu sediul la Beijing reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Între timp, măsurile pentru interzicerea TikTok au fost temperate sub administrația Biden. Cât despre poziția UE și a altor națiuni ale lumii, reacțiile observate până acum sunt moderate în cel mai fericit caz, rețeaua TikTok funcționând practic fără restricții inclusiv în România.