Profitând de ultimele inovații în domeniul tehnologiilor de inteligență artificială ,este posibil să transpui în clipuri video credibile chiar și pozele statice obținute cu telefonul mobil
Pornind cu ideea de a restaura amintiri importante, folosind orice informați disponibile, cercetătorii de la Universitatea din Washington au dezvoltat un motor bazat pe tehnologiile deep learning, capabil să aproximeze mișcarea naturală obiectelor prin simpla observare a unor imagini statice. Algoritmul nu funcționează chiar în orice situație, dar în situați ușor predictibile cum ar fi curgerea unui fir de apă, rezultatele pot fi impresionante.
Un alt exemplu foarte convingător este cel al inițiativei MyHeritage, prin care poți „reanima” rude demul decedate folosind nimic altceva decât o poză alb-negru. Totuși, de la reanimarea unei fețe umane și până la reconstituirea unui peisaj din natură este cale lungă, golul de informație ce trebuie umplut fiind mult mai mare.
Cu toate acestea, o rețea de procesare neurală „antrenată” cu suficient de mule imagini din natură, poate realiza și acest „miracol”, cel atât timp cât elementele în mișcare nu constituie o experiență cu totul nemaiîntâlnită. Iar cursul unui râu, sau vărsarea unei cascade, sunt printre reperele cele mai ușor de recreat.
Totuși, deși funcționează fără corecții manuale, algoritmul nu produce clipuri video credibile, dinamica cascadei putând fi imediat deosebită de experiența reală.
Pornind de o singură imagine, aproximarea realizată de algoritmii deep learning nu poate suplini pentru nenumăratele subtilități așteptate de la un curs de apă complet natural, cu atât mai mult o cascadă reală observată în natură.
Deocamdată, putem sta liniștiți știind că, cel mai probabil, tehnologiile de inteligență artificială nu pot falsifica întru-totul realitatea.