Chiar dacă suntem departe de momentul în care rețelele 5G devin mai răspândite decât cele 4G, asta nu împiedică giganții industriei să demonstreze rețele 6G în condiții de laborator.
Este vorba de Samsung, gigantul sud-coreean testând de ceva timp echipamente pentru comunicații și chiar platforme smartphone 6G. În mod predictibil, vitezele de transfer sunt spectaculoase, însă rămâne de văzut cum și când vor fi implementate în codiții practice.
Lucrând împreună cu cercetători ai Universității din California, Santa Barbara, divizia Samsung Research a desfășurat un test cu viitoarea generație de echipamente 6G, operând în banda de 140GHz. Dezvoltată încă din anul 2017 de profesorul în inginerie Mark Rodwell, tehnologia care ar putea succeda în cele din urmă rețelele 5G este clar ancorată în spectrul Teraherts (peste 100GHz). Pentru comparație, cele mai ambițioase implementări ale tehnologiei 5G se opresc la banda de 40GHz, din motive întemeiate.
Explicat cât mai simplu, cu cât crești frecvența undelor radio, cu atât poți îngrămădi mai multă informație în banda de frecvență alocată, teoretic, atingând viteze cu mult peste posibilitățile rețelelor actuale de comunicații mobile. Dezavantajul, cu cât duci mai sus frecvența rețelei, cu atât mai restrictivă va fi acoperirea obținută, undele radio neputând penetra la fel de bine obiecte solide. De la un punct, undele radio se comporta mai mult ca lumina vizibilă, fiind absorbită sau reflectată de aproape orice obstacol, inclusiv vegetația, singura modalitate pentru a garanta acoperire rezonabilă fiind instalarea unui număr uriaș de relee pentru comunicații, asigurând vizibilitate directă către dispozitivele conectate.
În mod evident, acoperirea spațiilor dintr-un mare centru comercial reprezintă un efort mult mai mic decât acoperirea tuturor străzilor dintr-un oraș mare.
Presupunând că acoperirea este suficientă, putem spera la viteze de aproximativ 775 MB/s în sarcinile de download (6.2Gbps), în limita unei distanțe de 15 metri. Spre comparație, cea mai ambițioasă demonstrație a tehnologiei 5G a fost oferită de Nokia și rețeaua Turk Telecom, atingând viteze de 4.5Gbps în condiții ideale.
Însă limitele teoretice ale tehnologiei 6G duc și mai deparde, folosirea în mod ideală a benzilor terahertz solicitate pentru rețele 6G oferind viteze de până la 1Tbps, sau 125GB/s lățime de bandă.