O versiune de Windows 11 circulă deja de câteva săptămâni pe internet, dar Microsoft abia a lansat prima versiune oficială de test a noului sistem de operare. Compania a făcut câteva modificări pentru a permite testarea pe hardware mai vechi, care nu include compatibilitate cu protocolul de securitate TPM 2.0, dar a și adăugat alte capabilități despre care nu a vorbit anterior. Din păcate, posibilitatea de a rula aplicații de Android nativ pe Windows 11 nu este încă activă.
Primul Windows 11 Insider Preview poate fi acum descărcat de către cei care participă în cadrul programului de test, ceea ce înseamnă că poți acum instala Windows 11 oficial, direct de la Microsoft. Desigur, această versiune de test nu este completă și poate avea în continuare multe probleme care vor fi rezolvate cel mai probabil în varianta finală. Se pare însă că nu este necesar să îți schimbi PC-ul dacă acesta nu este compatibil cu TPM 2.0. Pentru testare, Microsoft renunță la acest strat de securitate și permite instalarea și pe computere mai vechi.
Astfel, pe lângă procesoarele compatibile deja anunțate, Microsoft testează acum Windows 11 și pe sisteme cu procesoare Intel Core din generația a 7-a (Kaby Lake), cât și pe prima generație de procesoare cu nuclee Zen 1 de la AMD (Ryzen 1000), care sunt în prezent candidate pentru a fi incluse pe lista de suport oficial, cât și pe alte procesoare care nu beneficiază de securitate TPM 2.0.
Din păcate, Sistemul de operare nu permite în acest moment instalarea de aplicații de Android. Funcționalitatea care asigură acest lucru nu este încă gata. Microsoft va permite instalarea de aplicații Android atât din magazinul de aplicații de la Amazon, cât și separat, în format APK. Astfel, vom putea rula aplicații și servicii care sunt disponibile în acest moment doar pe smartphone-uri. De asemenea, integrarea cu serviciul de video conferințe Teams nu este încă inclus.
Microsoft oferă însă în Windows 11 o funcție interesantă, în special pentru cei care dețin laptop-uri cu ecrane rapide. Noul sistem de operare, folosește asemeni unor versiuni de Android un control dinamic al refresh rate-ului ecranului. Astfel, în funcție de aplicația rulată, refresh rate-ul poate fi scăzut sau crescut. În aplicații în care nu sunt foarte multe elemente dinamice, precum editarea de text sau fotografii, refresh rate-ul poate scădea la 60 Hz, în timp ce în jocuri poate să crească la 120 Hz. Funcția se numește DRR (Dynamic Refresh Rate) și recunoaște momentan doar câteva aplicații Microsoft și Adobe. Astfel, consumul de energie al laptop-ului ar putea scădea, întrucât ecranul nu va rula la 120 Hz tot timpul și nici nu va trebui să modifici manual această setare de fiecare dată.
Ideal ar fi însă să nu instalați versiunea Insider de Windows 11 pe un computer pe care îl folosiți zi de zi pentru lucru, întrucât ar putea fi incompatibil cu diverse aplicații și dispozitive de care ați putea avea nevoie. Rularea sistemului de operare într-o mașină virtuală este o soluție bună doar pentru a vedea noutățile pe care acesta le oferă.
Microsoft spune că va lansa Windows 11 spre sfârșitul anului (probabil prin luna octombrie), însă doar pentru sisteme noi și probabil pentru cei care vor să cumpere sistemul de operare separat. Upgrade-ul de la Windows 10 la 11 va veni abia la începutul anului 2022.
surse: Engadget, Microsoft, Android Authority