Ajutat și de faptul că este încadrat ca un brand premium de autoturisme, Mercedes-Benz intenționează să devină o forță dominantă pe segmentul vehicule electrice, renunțând aproape total la folosirea motoarelor termice până la finalul acestei decade.
Vestea este dată de Daimler, gigantul auto care deține compania Mercedes-Benz. Astfel, sunt planificate investiții de peste 40 miliarde de euro, în perioada 2022-2030, vizând retehnologizarea uzinelor și dezvoltarea de noi autoturisme cu propulsie electrică, în anticiparea unei piețe auto exclusiv-electrice, în preajma anului 2030.
Trasând strategia pentru viitor, producătorul german de automobile de lux a declarat joi că va construi, împreună cu partenerii, opt fabrici de baterii care să acomodeze cererea în creștere pentru vehicule electrice, urmând ca din 2025 toate platformele de vehicule nou înființate să producă doar mașini electrice. Practic, asta înseamnă oprirea de facto a dezvoltării de noi autoturisme Mercedes bazate pe motoare termice, toate modelele viitoare urmând să fie ori versiuni facelift ale modelelor existente, sau modele „noi” bazate pe tehnologii și platforme de asamblare deja existente.
„Vrem cu adevărat să mergem în această direcție … și să fim dominanți, până la a deveni exclusiv electric la sfârșitul deceniului”, a declarat pentru Reuters directorul executiv Ola Källenius, precizând că investițiile în dezvoltarea de autoturisme bazate pe tehnologia tradițională a motoarelor cu combustie va fi „aproape de zero „până în 2025.
Totuși, reprezentanții Daimler sunt ceva mai reticenți în ce privește stabilirea unui calendar precis pentru stoparea vânzărilor de mașini bazate pe combustibili fosili. Și alți producători de automobile precum Volvo Cars, deținută de Geely, s-au angajat să treacă la producție exclusiv-electrică până în 2030, în timp ce americanii General Motors sunt ceva mai precauți, dând ca termen final anul 2035.
„Trebuie să îndepărtăm dezbaterea de la momentul în care vom construi ultimul motor cu combustie, deoarece nu este relevant”, a spus Källenius. „Întrebarea este cât de repede putem ajunge la o proporție de aproape 100% electrică și să ne concentrăm pe asta.”
Anunțul lui Daimler vine la puțin peste o săptămână după ce Uniunea Europeană a propus interzicerea efectivă a vânzării de mașini noi pe benzină și diesel începând cu 2035, cu scopul de a accelera trecerea la vehicule electrice cu emisii zero, ca parte a unui pachet larg de măsuri de combatere a încălzirii globale .
Înaintea anunțului UE, producătorii de automobile au anunțat o serie de investiții majore în vehicule electrice. La începutul acestei luni, Stellantis (deținătorul brandurilor Fiat, Peugeot, Chrysler, Opel, Citroën, Dodge, Lancia) a declarat că va investi mai mult de 30 de miliarde de euro până în 2025 pentru electrizarea gamei sale de autoturisme.