Baseus este o firmă chineză care a reușit să își construiască o reputație bună, datorită produselor accesibile, dar fiabile, pe care le oferă. Marca produce în special accesorii pentru telefoane mobile, iar printre acestea se numără și multe modele de căști.
Modelul true wireless Baseus Encok W04 Pro mi-a atras atenția prin designul îngrijit, minimalist. Apreciez, de asemenea, dimensiunile reduse ale căștilor propriuzise și ale carcasei. Datorită acestei caracteristici, dispozitivul poate fi transportat ușor în orice buzunar. Nu același lucru îl pot spune despre un alt model testat recent.
Căștile sunt disponibile în patru culori: negru, alb, gri și roz.
Carcasa căștilor este una dintre cele mai mici de pe piață și are forma și textura unui ou. Aceasta este realizată din plastic mat și vine cu port de încărcare USB-C. Aici apare una dintre surprizele despre care scriam în titlu. Baseus Encok W04 Pro se încarcă și wireless, pe plăcuțe care folosesc standardul Qi. Aceasta este o caracteristică care va fi apreciată în special de utilizatorii care au telefoane care oferă reverse wireless charging.
Unii clienți au scris pe internet că această caracteristică nu a funcționat. E posibil să fi comandat modelul W04 standard și nu Pro. Eu nu am avut probleme. Carcasa trebuie să fie pusă pe placă cu cele patru LED-uri în jos, iar plăcuța să folosească standardul Qi.
Deși este comodă, încărcarea wireless dublează timpul în care carcasa căștilor, înzestrată cu acumulator de 400 mAh, se încarcă, de la 0 la 100%, de la 1,5 ore prin cablu, la 3 ore pe o plăcuță Qi.
Nivelul de încărcare al acumulatorului carcasei este indicat de cele patru LED-uri albe de pe aceasta. Becurile se aprind de fiecare dată când capacul este deschis. Nivelul bateriei carcasei poate fi consultat și la cerere, prin apăsarea butonului fizic de pe cealaltă parte a acesteia.
Calitatea construcției este ireproșabilă, modelul W04 Pro părând mult mai scump decât este. Totuși, balamaua capacului carcasei pare fragilă, așa că le recomand utilizatorilor să o folosească/deschidă cu grijă.
Căștile sunt, aș putea spune, delicate, iar designul seamănă foarte mult cu cel al AirPods 2. Neavând dopuri, căștile nu se potrivesc perfect în toate urechile. În cazul meu totul a fost în regulă.
Un alt punct forte al căștilor este rezistența peste medie la praf și apă pe care o oferă (certificare IP54). Asta înseamnă că Baseus Encok W04 Pro pot fi folosite în timpul ploilor ușoare sau când utilizatorul transpiră, chiar și abundent.
Conectarea la orice dispozitiv se face foarte rapid. Deschizi carcasa și căștile apar în lista dispozitivelor Bluetooth. Reconectarea se face de fiecare dată de asemenea foarte rapid. Lipsesc notificările vocale de genul „Bluetooth connected” de pe modele mai avansate, dar eu oricum nu le apreciam.
Modelul Encok W04 Pro nu dispune de funcție de anulare activă a zgomotului (ANC), dar compensează prin faptul că permite un volum maxim mai mare decât alte modele similare. În timpul convorbirilor telefonice, căștile reduc o parte din zgomotul de fundal. De aceea, cei cu care am vorbit mi-au spus că m-au auzit bine. Conexiunea a fost stabilă de fiecare dată.
Pentru muzică, căștile oferă un sunet curat, echilibrat, dar fără bas pronunțat și sunt mai puțin prietenoase cu sunetele joase. Volumul maxim ridicat compensează, după cum am spus, lipsa funcției ANC. În metrou sunt zone în care zgomotul făcut de tren acoperă total sunetul care vine din unele modele de căști. În cazul Baseus Encok W04 Pro am depășit problema prin creșterea nivelului volumului.
Căștile nu dispun, așa cum era așteptat pe acest segment de preț, suport pentru formate audio Hi-Res.
Pentru niște modele cu preț accesibil, W04 Pro oferă o mulțime de caracteristici utile. Personal apreciez designul reușit, încărcarea wireless și volumul maxim ridicat. Lipsește, însă, suportul pentru asistenții vocali digitali, precum Google Assistant sau Apple Siri. Este o funcție pe care o apreciez și o folosesc deseori pe alte căști, deoarece nu mai este necesar să scot telefonul din buzunar pentru a opri muzica sau pentru preluarea unui apel. Din fericire, căștile dispun de suprafețe tactile prin intermediul cărora pot primi aceste comenzi.
În concluzie, aceste căști vor fi apreciate de utilizatorii casual, care nu au pretenții ridicate pentru calitatea muzicii și le folosesc mai mult pentru convorbiri telefonice sau podcasturi.
Căștile ne-au fost puse la dispoziție, pentru teste, de magazinul online Mytrendyphone.ro.
- Dispun de tehnologie de încărcare wireles
- Design reușit, care dă senzația de produs premium
- Volumul maxim oferit este ridicat comparativ cu alte modele
- Certificare IP54
- Nu oferă suport pentru asistenți vocali digitali
- Nu există suport pentru formate Hi-Res