MatePad 11 marchează intrarea Huawei într-o nouă eră pe piața de dispozitive mobile. Această tabletă este prima echipată cu sistemul de operare proprietar HarmonyOS, și demonstrează foarte bine capabilitățile acestuia. De altfel, schimbările nu sunt imediat evidente pentru cei care au mai folosit tablete Huawei în trecut, acestea fiind mai degrabă de finețe la nivel software. La nivel hardware însă, tableta reprezintă un pas important înainte, oferind un hardware performant, într-o carcasă bine construită, alături de accesorii de calitate înaltă.
Tableta MatePad 11, așa cum sugerează și numele, are un ecran de 11”. Deși această dimensiune poate părea mare, tableta este surprinzător de compactă, având margini subțiri în jurul panelului LCD și un profiș foarte subțire. Nu poate fi considerată tocmai o tabletă de dimensiuni mici, însă este foarte portabilă, fiind ușor să o iei cu tine peste tot, în orice tip de geantă, sau chiar în mână.
Asta pentru că tableta cântărește doar 485 de grame, fiind construită din sticlă pe față și aluminiu pe margini, altăuri de ceea ce pare a fi un spate din plastic. Alături de tastatura Magnetic Keyboard și de stylus-ul M-Pencil, totul cântărește cam 800 de grame, o greutate mai mică și decât a celor mai ușoare laptop-uri disponibile în acest moment. Diferența este însă că această tabletă rulează un sistem de operare mobil, mai eficient, care poate să permită o autonomie mult mai mare și alte avantaje specifice tabletelor.
Față de alte tablete din ultima perioadă, Huawei alege să poziționeze camera frontală pe laterala din dreapta atunci când tableta este folosită în mod portret, pentru a sta în poziție centrală atunci când tableta este folosită pentru productivitate, în mod landscape. Ecranul pe format 16:10 este de asemena potrivit pentru productivitate, oferind mai mult spațiu pe verticală decât o tabletă tradițională cu ecran 16:9.
Tableta este bine construită, iar plasticul mat de pe spate pare să fie foarte rezistent, iar textura sa mată asigură o prindere mai bună în utilizare și permite utilizarea tehnologiei de încărcare wireless în sens invers. Sub capac există mai mulți magneți, cât și o bobină de încărcare wireless, care poate permite încărcarea de accesorii sau alimentarea lor constantă. De exemplu, tastatura mangnetică este alimentată în acest mod de tabletă, fără să fie necesară încărcarea ei sau un conector fizic.
Pe laterale, Huawei MatePad 11 beneficiază de patru difuzoare stereo, care reușesc să scoată un sunet surprinzător de puternic. Atunci când am conectat prima dată tastatura la tabletă și a redat sunetul specific am tresărit puțin. Aveți grijă cu volumul în birouri liniștite sau atunci când nu doriți să îi deranjați pe cei din jur.
Din păcate, nu vei putea atașa căști pe fir cu jack de 3,5mm la MatePad 11. Cel puțin nu dacă nu ții aproape adaptorul de căști din pachet. Altfel, va trebui să folosești căști pe USB-C sau unele wireless pe Bluetooth. În pachetul tabletei se regăsește și un încărcător rapid la 22,5W și, desigur cablul USB de alimentare. Accesoriile precum tastatura și stylus-ul, pe care le-am avut la dispoziție pentru testare se vând în general separat, dar Huawei are de obicei oferte avantajoase prin care le poți cumpăra pe toate la pachet la prețuri mai mici.
Ecranul este una dintre cele mai importante componente ale unei tablete. Sigur, este destul de important ca aceasta să fie și performantă (veți vedea mai jos că MatePad 11 nu dezamăgește nici la acest capitol), dar ecranul este modul principal prin care interacționezi cu dispozitivul, iar dimensiunile sale cer o calitate mai înaltă și decât pe un telefon, de obicei.
La 11”, o rezoluție QHD pe format 16:10 (2.560 x 1600 pixeli), totul arată excelent. Spre diferență de un smartphone, pe care îl ții puțin mai aproape de față atunci când îl utilizezi, de la distanța normală de utilizare a unei tablete, totul ar trebui să arate perfect, fără să poți identifica pixelii individuali. Huawei a ales un panel LCD pentru MatePad 11, însă este un model din gama superioară, cu refresh rate la 120 Hz. De fapt, panelurile OLED nu sunt foarte comune pe tablete încă, doar Samsung oferind astfel de alternative. Chiar și Apple folosește încă paneluri LCD, iar panelul ales de Huawei este comparabil cu acelea.
Utilizarea acestui ecran este o adevărată plăcere în orice situație. Pentru filme și seriale este foarte luminos și permite chiar și afișarea de conținut HDR, în timp ce pentru lucru ai rezoluție destul de înaltă pentru a afișa multiple aplicații simultan pe ecran sau pentru a desena în mare detaliu folosind stylus-ul.
Și că tot am amintit M-Pencil, acesta se conectează magnetic și se încarcă wireless atunci când este atașat de tabletă. Acesta beneficiază de un vârf platinat și are o latență foarte scăzută în utilizare, oferind o senzație foarte apropiată de desenul pe hârtie. Aici ajută și refresh rate-ul ecranului, dar și tehnologia avansată din stylus. Asemeni altor modele de pe piață, acesta oferă 4.096 de niveluri de presiune, ceva ce artiștii care desenează pe tabletă cu siguranță vor aprecia.
MatePad 11 este una dintre cele mai performante tablete disponibile pe piață în acest moment, având sub carcasă un chipset Snapdragon 865 de la Qualcomm. Acesta, alături de 6 GB memorie RAM ar trebui să facă față oricărei aplicații de tabletă. La fel ca tabletele Huawei din ultimii câțiva ani, MatePad 11 beneficiază de magazinul App Gallery, care vine preinstalat pe HarmonyOS, dar poate în continuare folosi aplicații Android care pot fi instalate din diverse surse sau magazine alternative. Așa am găsit, de exemplu aplicațiile de test precum GeekBench sau PCMark, care rulează fără probleme pe HarmonyOS.
Desigur, am găsit în AppGallery și jocuri de top, precum Asphalt 9: Legends și Fortnite, care funcționează la un nivel de detalii înalt pe tableta de la Huawei.
Poate că o tabletă de acest gen nu este obligatoriu realizată pentru a rula jocuri, iar testele de performanță nu spun întotdeauna „povestea” completă, însă un lucru este cert: MatePad 11, având atât de multă performanță „sub capotă”, va oferi o experiență de utilizare plăcută pentru mult timp de acum înainte. Este greu de crezut că va necesita un upgrade în următorii 3-4 ani.
Cu un acumulator intern de 7.250 mAh, ar fi greu de crezut că MatePad 11 nu ar oferi o autonomie bună. Huawei spune că aceasta ar trebui să ofere cam 12 ore de utilizare, iar în testele noastre tot cam așa a ieșit. Cu mențiunea că nu am cronometrat exact timpul de utilizare în fiecare zi, dar încărcarea a venit o dată la 3-4 zile. Cei care lucrează exclusiv de pe tabletă o vor încărca probabil o dată pe zi sau chiar la două zile, în funcție de volumul de lucru și de aplicațiile rulate.
Încărcarea rapidă la 22.5W nu este nici pe departe comparabilă în viteză cu cea de pe smartphone-urile de top de pe piață și nici măcar comparabilă cu cea a telefoanelor Huawei, dar este binevenită. În general, o încărcare completă durează mai puțin de 2-3 ore. Poți lăsa tableta la încărcat peste noapte sau o poți încărca în timpul utilizării pe timpul zilei, pentru a evita timpi în care aceasta este descărcată complet.
HarmonyOS a fost prezentat la începutul verii drept un sistem de operare proprietar complet nou. Adevărul este că Huawei folosește în continuare Android 10 drept bază pentru noul său sistem de operare, iar așa este recunoscut și de majoritate aplicațiilor. Dar asta nu este nici pe departe un lucru rău. Așa cum aminteam mai sus, tableta și telefoanele care vor primi actualizarea la HarmonyOS au astfel mii de aplicații disponibile încă din prima zi.
Huawei reușește astfel să sară puțin peste câteva etape de început ale unei noi platforme, permițând utilizarea tuturor aplicațiilor pe care deja le folosești de pe modelele mai vechi sau de pe Android. De exemplu, am putut instala imediat aplicația Microsoft Office din App Gallery, alături de Zoom, rețeaua de socializare TikTok și câteva jocuri. Ba chiar am căutat și instalat alte câteva aplicații care nu se găsesc în magazinul Huawei, însă care pot fi descărcate rapid din magazine alternative folosind Petal Search, sistem de căutare integrat direct în App Gallery.
La nivel de design al interfeței, avem de a face cu o evoluție clară a vechiului EMUI de pe Android, alături de câteva elemente împrumutate de la iPadOS. De exemplu, meniurile pot acum găzdui widget-uri moderne, care pot fi realizate rapid folosind o glisare de jos în sus pe aplicațiile compatibile. În partea din stânga a meniului principal există și o zonă unde pot fi atașate alte widget-uri, alături de un flux de știri. Această componentă este similară cu Discover din Android.
Dock-ul din partea de jos funcționează similar cu cel de pe iPad. Ai o bară cu scurtături către aplicațiile preferate, cât și cele mai recente trei aplicații folosite recent. De asemenea, poți folosi funcțiile de multitasking pentru a afișa până la patru aplicații simultan pe ecran, sau poți afișa aplicațiile în ferestre, asemeni unor aplicații de mobil. Totul este redimensionabil și seamănă mai degrabă cu o interfață desktop odată ce începi sa deschizi multiple aplicații.
Promisiunea HarmonyOS este că utilizatorii care dețin multiple dispozitive Huawei vor putea să creeze așa-numitele „super dispozitive”. De exemplu, poți interconecta tableta, telefonul, ceasul și computerul și poți să controlezi redarea de conținut de pe oricare dispozitiv, sau poți schimba volumul căștilor conectate la tabletă direct de pe ceas. Posibilitățile sunt imense pentru viitor.
Un alt avantaj pe care HarmonyOS îl are este posibilitatea de a folosi multiple instanțe ale aceleiași aplicații, putând deschide multiple documente Word, de exemplu, și de a le afișa unul lângă celălalt. Cei care au nevoie de un ecran în plus la computer, pot folosi tableta în modul Extend, aceasta devenind un ecran mai mic pe care poți pune anumite ferestre din Windows. Desigur, funcționalitatea Multi-screen Collaboration încă există și permite copierea de fișiere prin drag & drop între dispozitive.
Trebuie să recunosc că sunetul pe o tabletă nu mi se pare în general să fie foarte important, folosind în general căști pentru astfel de dispozitive. Totuși, difuzoarele de pe MatePad 11 sună atât de bine, încât ar putea înlocui anumite boxe wireless. Nu doar că volumul este puternic, însă am observat că tableta poate reda chiar și frecvențe joase destul de bine, pentru un sunet bogat. Sunetul este îndeajuns de puternic pentru a asculta muzică în timp ce lucrezi într-o cameră de dimensiuni medii. Cele patru difuzoare funcționează în tandem, pentru a asigura această calitate ridicată a redării audio. Aici ar putea să ajute și faptul că difuzoarele sunt „acordate” de harman/kardon, brand premium pe piața audio.
Iar redarea de calitate are loc și pe partea cealaltă. Nu doar că vei auzi foarte bine interlocutorii în videoconferințe, însă cele patru microfoane ale tabletei captează foarte bine vocea utilizatorului. Se vede că Huawei a luat în calcul nevoile din prezent ale utilizatorilor, care probabil că vor folosi tableta în aplicații precum Zoom sau Teams.
Într-un review de telefon, spre final aș fi vorbit despre camera foto, însă în acest caz, nu are foarte mult rost. Camera principală este potrivită pentru scanarea de documente, în timp ce camera frontală este foarte bună, ba chiar peste media din piață, pentru apeluri video. Probabil că nimeni nu cumpără tablete pentru capabilitățile lor foto sau video.
Cert este că MatePad 11 de la Huawei este mai ușor de recomandat pentru oricine, chiar și în lipsa aplicațiilor și serviciilor Google. Majoritatea serviciilor și aplicațiilor care ar putea lipsi din App Gallery pot fi accesate direct din browser, care poate fi folosit în modul „desktop” pentru o experiență completă. Având acces la aplicațiile Microsoft de productivitate, un ecran bun, accesorii de calitate și autonomie foarte bună, o astfel de tabletă este greu de ignorat de către cei care chiar au nevoie de un astfel de dispozitiv.
Tableta Huawei MatePad 11 este disponibilă din huaweistore.ro la prețul de 1.999 lei.