Aplicația YouTube pentru iOS a primit în sfârșit una dintre funcțiile pe care utilizatorii de iPhone și iPad o așteptau deja de aproape un an, încă de la lansarea iOS 14, care a adăugat funcția picture-in-picture pentru redarea de clipuri video. Anterior, această funcție putea fi folosită pe YouTube doar prin intermediul browser-ului, metodă pe care Google a încercat să o blocheze la un moment dat. Totuși, este important de menționat că este în continuare necesar un abonament Premium pentru această capabilitate.
Dacă deții deja un abonament Premium la YouTube, tot ce trebuie să faci pentru a activa funcția picture-in-picture, este să accesezi link-ul www.youtube.com/new, zona de funcții noi și experimentale, unde Google aduce mai întâi funcțiile pentru a fi testate, înainte de a le activa pentru toți utilizatorii.
Dacă ești deja logat pe contul de YouTube, aici vei găsi funcția „Picture-in-picture on iOS”, care este în teste până pe 31 octombrie. Tot ce trebuie să faci este să apeși butonul „Try it out”, care va activa pe cont accesul la această capabilitate în aplicația de iOS.
Dacă dintr-un motiv sau altul, te răzgândești și nu mai vrei această funcție, o poți opri tot din interfața web din link-ul de mai sus.
După ce funcția este activată, este de ajuns să pornești YouTube pe telefon și să pornești un video. Atunci când ieși din aplicație, clipul rămâne deschis peste interfața iOS obișnuită. Această fereastră poate fi redimensionată cu pinch-to-zoom, sau poate fi ascunsă, dacă o tragi spre marginea ecranului cu o glisare rapidă. Există butoane de control precum pauză și next afișate deasupra clipului, cât și un buton care te întoarce la redarea în mod fullscreen.
Totuși, această funcție este încă experimentală, pentru că modifică puțin comportamentul YouTube Premium. Fără picture-in-picture, atunci când ieși din aplicație, redarea sunetului rămâne activă în fundal, orice ai face, inclusiv dacă oprești ecranul telefonului. Acum însă, dacă oprești ecranul cât timp clipul plutește deasupra altor aplicații, redarea este oprită. Poți continua redarea din ecranul de blocare dacă apeși pe „Play” din interfața de redare pentru a auzi sunetul cu ecranul închis.
Google promite că va îmbunătăți aceste funcții în viitor, însă probabil că cel mai bine ar fi să permită configurarea acestui comportament. Să alegi dacă vrei sau nu ca ieșirea din YouTube să pornească automat sau nu Picture-in-Picture, sau dacă închiderea ecranului să oprească sau nu redarea.
Probabil că în noiembrie, când acest test se va termina, vom afla care sunt modificările pe care Google le va face pe baza acestui test.