Kingston a vândut brandul de gaming HyperX la începutul anului către HP, însă acest lucru nu înseamnă că producătorul de memorii și soluții de stocare nu va continua să activeze în domeniul componentelor de gaming. Fury este noul său brand pentru astfel de componente, iar memoriile Kingston Fury Renegade sunt primele pe care le vedem din această nouă gamă de produse. Este vorba despre un kit de memorii DDR4 de 32 GB, echipat cu răcire pasivă și un LED-uri RGB.
Pentru cei care au urmărit Kingston și HyperX pe piața de componente, Fury nu este tocmai un brand nou. Au existat în trecut produse din gama „HyperX Fury”, cu un logo similar. Acum însă Fury ia locul HyperX, iar sub-brandul pentru acest model din gama superioară, echipat cu răcire mai eficientă și luminițe RGB devine „Renegade”.
Avem la încemână un kit de memorii dual-channel, cu două plăcuțe de 16 GB fiecare. Acestea folosesc un radiator de culoare neagră, care se va potrivi perfect în anumite configurații mai „stealth”. Asta dacă nu pornești LED-urile RGB. Acestea din urmă sunt însă unele dintre cele mai plăcute din punct de vedere al uniformității culorilor afișate, iar faptul că sincronizarea culorilor se face prin infraroșu asigură faptul că animațiile acestora vor fi tot timpul identice. Anterior am mai testat memorii ale căror luminițe se desincronizau după câteva minute. Configurarea se face fie prin aplicația FURY CTRL, fie prin sistemele deja disponibile de la producătorii de componente (ASUS AURA, MSI Mystic Light Sync, Gigabyte RGB Fusion sau ASROCK).
Pentru cei care folosesc carcase sau sisteme de răcire care nu sunt compatibile cu memorii înalte, cele din gama Fury Renegade nu vor fi potrivite. Acestea sunt semnificativ mai înalte decât cele standard, sistemul de iluminare fiind principalul „vinovat”.
Avem la test un kit DDR4 de 32 GB care rulează la frecvență la 3.600 MHz și latență CL16. Nu este nici pe departe cel mai rapid kit de memorii de pe piață, însă este unul care cu siguranță va fi apreciat de către cei care folosesc procesoare AMD. Asta pentru că modelele Ryzen, inclusiv modelele 5000 preferă memorii la viteză maximă de 3.600 MHz, dublu față de frecvența la care poate rula Infinity Fabric, magistrala care face conexiunile interne din procesoarele AMD.
Sistemul de test pentru aceste memorii a fost chiar unul echipat cu un procesor AMD, dar din generația anterioară: Ryzen 7 3700X, cu o placă de bază Gigabyte X570 AORUS Master. În trecut, anumite kit-uri de memorii nu au funcționat cu profiluri XMP pe această combinație, fiind uneori necesară introducerea frecvențelor, voltajelor și timing-urilor manual, însă cu Fury Renegade de la Kingston, totul a funcționat din prima, fără a fi necesară nicio altă setare în afară de profilul XMP.
Este interesant însă că spre diferență de alte memorii de pe piață, care pentru 3.000, 3.200 sau chiar 3.600 MHz necesită 1.5V, lucru care duce la funcționarea la temperaturi mai ridicate, Kingston a reușit să ofere această frecvență la un voltaj de numai 1,35V. Astfel, răcirea de pe laterale pare să fie este mai mult o măsură de siguranță decât o necesitate.
Conform Thaiphoon Burner, acest kit de memorii folosește cipuri de 8 Gb de tip D-Die de la Hynix. Acestea sunt aceleași cipuri pe care le folosește și G.SKILL pe modelele Trident Neo, fiind deja cunoscute pentru compatibilitatea ridicată cu procesoare Ryzen de la AMD. Fiecare plăcuță din kit este echipată cu câte 16 cipuri de 1GB, câte opt pe fiecare parte, în regim dual rank. Astfel este asigurată performanța ridicată, în special pe platformele AMD, care preferă astfel de memorii.
Există două profiluri XMP pentru aceste memorii: la 3.000 și 3.600 Mhz, ambele cu voltaj de 1,35V. Desigur, cei care au cunoștințe în plus despre cum funcționează memoriile, pot împinge latențele mai jos și voltajul mai sus, însă pe AMD este important să modificați manual și frecvența Infinity Fabric. În general, procesoarele Ryzen 3000 și 5000 pot atinge frecvențe FCLK de 1.900 MHz, deci memoriile vor funcționa la viteză optimă până pe la 3.800 MHz. Depășirea acestei frecvențe nu este imposibilă, însă lipsa proporționalității cu frecvența Infinity Fabric ar putea afecta negativ performanța, în ciuda frecvențelor ridicate ale memoriilor.
În timp ce profilul la 3.000 MHz oferă o latență mai mică, CL15, diferența de performanță este substanțială între acesta și cel la 3.600 MHz cu CL16. Dacă placa de bază și procesorul suportă frecvența mai înaltă fără probleme de stabilitate, nu există motive pentru care să nu o folosiți.
În gaming, diferențele între lățimea de bandă și latența memoriilor poate fi evidentă în special în jocuri mai deschise, care folosesc multe elemente pe ecran. În jocuri open world, de exemplu, pot apărea mici încetiniri atunci când noi părți din lumea jocului sunt încărcate în memorie în cazul unei frecvențe scăzute. De asemenea, framerate-ul minim poate fi ajutat de o memorie mai rapidă, sau efectul de pop-in, atunci când elementele din joc apar pur și simplu în fața jucătorului pot fi reduse. Desigur, în toate aceste instanțe va ajuta și placa video, cu memoria sa dedicată, cât și mediul de stocare, care trebuie să fie destul de rapid pentru a putea transfera asset-urile cât mai rapid în memorie.
Având în vedere că aceste memorii costă aproximativ 950 lei (pentru un kit 2 X 16 GB) și beneficiază de răcire suplimentară, cât și de luminițe avansate, performanța oferită este foarte bună. Testele au fost realizate folosind SiSoftware Sandra 2021 Lite. Rezultatele cu albastru sunt realizate cu memoriile setate la 3.600 MHz (XMP Profile1), în timp ce cu verde sunt rezultatele la 3.000 MHz (XMP Profile2).
Memoriile Kingston Fury Renegade sunt unele dintre cele mai interesante kit-uri din ultima vreme, oferind un design atrăgător (pentru cei care sunt preocupați de acest lucru), luminițe RGB de calitate și performanță de top. Pot recomanda acest kit în special pentru cei care construiesc sisteme bazate pe procesoare AMD din seriile Ryzen 3000 și 5000, însă Kingston vinde și versiuni cu frecvențe mai înalte, care s-ar potrivi mai bine cu sisteme Intel.
Cert este că deși brandul HyperX a dispărut de pe piața de componente PC, fiind acum doar un brand de periferice, memoriile Renegade demonstrează că Fury va continua cu succes tradiția din trecut.